Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žrtva zlostavljanja razočarana je nakon razgovora s Papom

None Foto:

Činilo se da ne shvaća potrebu za neovisnijim ili centraliziranijim tijelom pred kojim bi zlostavljači odgovarali, rekla je Marie Collins, koja se u subotu susrela s papom Franjom

Marie Collins, jedna od osmero žrtava svećeničkog zlostavljanja koja se u subotu u Irskoj sastala s papom Franjom kazala je da je "razočarana" njegovim obećanjima da će provesti reforme koje smatra nedovoljnim.

"Činilo se da ne shvaća potrebu za neovisnijim ili centraliziranijim tijelom" pred kojim bi zlostavljači odgovarali, rekla je Collins u telefonskom razgovoru za dpa nakon sastanka s Papom.

Pope Francis attends the Festival of Families at Croke Park during his visit to Dublin ZAVRŠAVA POSJET Papa u Irskoj: Bdjenje za 796 beba iz zajedničkih grobnica

Collins je prošle godine podnijela ostavku na dužnost u Papinskom povjerenstvu za zaštitu maloljetnika jer je bila razočarana što je vatikanska birokracija zaustavljala provedbu preporuka za reforme.

Jedna od promjena koju je Collins zagovarala, a isprva je bila odobrena, a potom odbačena, bila je osnutak posebnog vatikanskog suda koji bi sudio biskupima optuženima za prikrivanje kaznenih djela svećenika.

Papa je na to rekao da "Crkveni čelnici već bivaju pozvani na odgovornost, moraju se suočiti s optužbama i kada postoje dokazi protiv njih, on ih smjenjuje", kazala je.

August 25, 2018 : Pope Francis visit to Ireland POSJET IRSKOJ Papa tražio oprost: Pričao sa žrtvama svećenika zlostavljača

"Razočarana sam", rekla je jer odbijaju provesti mjere da počinitelji i odgovaraju za svoja nedjela. 

Napomenula je da je ipak vidjela nešto pozitivno kod Pape u Irskoj.

"Činjenica da je tako jasno govorio o zataškavanju važna je jer još postoje ljudi u Crkvi, među svećenicima i laicima, koji niječu da bi biskup štitio zlostavljača", kazala je.

Pope Francis is welcomed by Taoiseach Leo Varadkar at Dublin Castle during his visit to Dublin PAPA U IRSKOJ 'Propusti Crkve oko pedofilije opravdano izazvali zgražanje'

"To što je sam Papa sada to priznao kao činjenicu, trebalo bi zaustaviti to nijekanje", rekla je Collins.

Papi je kazala da treba promijeniti vatikansku praksu prisiljavanja na ostavku biskupa koji su zataškavali nedjela svećenika, a da ih se pritom ne smatra krivima za nemar.

Papa je rekao da će "to definitivno razmotriti, veću transparentnost. Ne promjenu procesa, samo njegovu veću transparentnost", kazala je Collins.

Naposljetku ga je zatražila da cijela Katolička Crkva uvede stroga pravila o prevenciji zlostavljanja koja su 2002. uveli američki biskupi, pa ako su ti propisi dovoljno snažni da spriječe zlostavljanja u Americi trebalo bi ih provesti u i svim drugim državama.

"S njegove strane nije bilo obećanja, ali činilo se da je klimnuo i da razumije", rekla je.

Komentari (42)
  • Da se razumijemo, ta djela su za mene grozan zločin, to sa vjerom nema nikakve veze. Zločince treba primjereno kazniti, mislim da u ovakvim slučajevima treba primijeniti izričito civilno pravo, isto tako za sva teška krivična djela, ubojstvo itd. No ipak ostaje pitanje kako daleko smije ići generalizacija pa da pitam.....jesu li SVI srbi krivi za silovanja u Hrvatskoj, BiH, Kosovu ili ipak treba konzekventno tražiti i kažnjavati STVARNE počinitelje? Ova zadnja usporedba je tu samo radi lakšeg razumijevanja.....koga kazniti, tko je počinitelj?

    26. 8. 2018,   21:02
  • Pedofil je bolesna osoba bio svećenik ili običan čovjek,vojnik,bilo tko.Za sve isti zakoni.Crkva,nažalost ima povlastice i oni to koriste.Najveća kazna je izbacivanje iz Crkvenih redova ako oni to žele.Ako ne ,samo ih sklone u zaštićene odaje.Papa se može ispričati ali to nije dovoljno ali barem priznaju

    26. 8. 2018,   18:50
  • Ništa nema nikakvog smisla ako se ne budu kažnjavali, ne pozivani na odgovornost i smjenjivani nego najstrože kazniti.

    26. 8. 2018,   18:43