Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobijte još sedam sati na dan uvođenjem novih, boljih navika

None Foto: Fotolia

Izbjegavanjem tračanja i čitanjem u uredu dan se ‘produlji’ za pola sata, a popisom za čak 60 minuta, na prečesto čišćenje, tv i negativne misli, potroše se dva sata

Započnete li dan tako da preskočite gledanje TV vijesti ili sličnog programa, uštedjet ćete čak 30 minuta. Televizija vas samo ometa u obavljanju važnijih jutarnjih rituala, a osobito djecu. Zato je bolje uključiti je tek kad ste spremni za polazak iz kuće. Veliki “gutač” vremena je i bezglavo jutarnje traženje ključeva ili torbe; rješenje je dogovoriti se s ukućnima da ih uvijek stavljate na isto mjesto. Možete i pripremiti odjeću za idući dan na poslu. 

No sastavljanje popisa dnevnih obveza uštedjet će ponajviše vremena - 60 minuta. Zato čim se sjetite da nešto morate riješiti u skorašnje vrijeme, to zabilježite pa ćete očistiti um za pohranjivanje novih informacija. I odlučnost je presudna za dobivanje dodatnih minuta u danu - njih 60. Svaki trenutak predugoga, bespotrebnog promišljanja troši vrijeme - bolje je odmah djelovati, a ne samo reći da ćete to već jednom riješiti. 

Također, važno je baviti se jednom po jednom obvezom. Bilo da je riječ o pisanju mailova, čitanju, brisanju starih poruka - što god možete, rješavajte prema redoslijedu koji vam najviše odgovara. Tako možete uštedjeti čak i i do 20 minuta na dan. Izbjegavate li i tračanje na poslu, također ćete uštedjeti najmanje pola sata. A ako idete, primjerice, u banku ili kod liječnika, vrijeme čekanja možete iskoristiti za čitanje ili planiranje aktivnosti i “zaraditi” oko pola sata.

‘Olabavite’ s čišćenjem - dobit ćete 30 min u danu

Umjesto da težite savršenoj čistoći, bolje je samo usredotočiti se na uklanjanje vidljive prljavštine. Također, umjesto da jedanut na tjedan temeljito ribate kupaonicu, bolje je obrisati je nakon tuširanja.

Surfanje i tv ‘pojedu’ više od 11 dana u godini

Smanjite li TV za pet sati u tjednu, dobit ćete 11 dana u godini, tj. 60 min na dan. U doba dana kad ste najproduktivniji isključite mobitel i klonite se gadgeta te “zaradite” dodatnih sat i pol.

Priprema dan unaprijed štedi i do dva sata u danu

Prije nego što odete u krevet, promislite što sve morate učiniti idući dan. Tako ćete biti mnogo fokusiraniji. Također, ako se osjećate preplavljeni obvezama, prvo udahnite pa tek onda krenite dalje. 

Pomažu li vam djeca u kući, profitirat ćete

Ako ste pretrpani kućanskim obvezama, dio možete odrediti i djeci. Tako će steći radne navike, a i vama će biti znatno lakše. Nagradite ih tako da zajedno igrate zabavne društvene igre.

Od crnih misli nikakve koristi, samo gubite 

Mnogo vremena izgubi se na negativne misli i žaljenje za drukčijim odlukama u prošlosti. Umjesto da mislite kako nikad nećete pronaći bolji posao, svaki dan dio vremena utrošite na stjecanje.

Ipak ne pretjerujte u očekivanjima

Ako vam je popis obveza predugačak, odredite barem tri koje biste trebali obaviti u danu. Tako ćete se osjećati uspješnije i imati motivaciju da ustrajete i u ostalom što ste si zacrtali.

Komentiraj, znaš da želiš!