Obavijesti

Show

Komentari 1

'Operacija Overlord': Nacistički poraz nije došao jednostavno...

'Operacija Overlord': Nacistički poraz nije došao jednostavno...
6

Na Dan D 1944. gotovo je 160 tisuća vojnika prešlo preko kanala La Manche. Do kraja kolovoza te godine u Francusku se iskrcalo umalo dva milijuna vojnika

VIDEO

Operacija Overlord bilo je kodno ime za bitku u Normandiji, kojom je pokrenuta saveznička invazija zapadne Europe koju je okupirala nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu. Operacija je otpočela 6. lipnja 1944. iskrcavanjima na plažama u Normandiji (operacija Neptun, poznatija kao Dan D). Tog dana 1944. skoro 160 tisuća vojnika je prešlo kanal La Manche.

Legendarna video igra napokon će postati televizijska serija
Legendarna video igra napokon će postati televizijska serija

Savezničke postrojbe koje su se borile u Normandiji tog dana potjecale su iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, dok su poljske i snage Slobodne Francuske sudjelovale u borbama nakon desantne faze, uz nekoliko manjih postrojbi iz Belgije, Grčke, Nizozemske i Norveške. Druge savezničke države su se priključile u okviru mornaričkih i zračnih snaga.

No jedan od najbitnijih faktora bio je padobranski desant iz otprilike 1200 aviona koji je prethodio amfibijskom desantu kojim su gore navedene snage bile iskrcane u Normandiju. Padobranci su imali razne zadatke diljem tog mirnog dijela Francuske, a jedna grupa padobranaca dobila je zadatak koji im je zauvijek promijenio živote.

U svojoj zadnjoj ratnoj misiji taj je tim iskusnih vojnika nabasao na istinske grozote. U mirnom selu, gdje nisu očekivali nacističku prisutnost, otkrit će nacistički laboratorij koji izvodi groteskne i lude pokuse na lokalnim seljanima. Ono što će uslijediti nije nešto o čemu su učili na vojnom treningu.

Odjednom je obična vojna akcija protiv nacista postala spašavanje svijeta od još veće prijetnje, od nacističkih magijom poboljšanih 'Super vojnika'.

'Operacija Overlord', prvi je R-rated film producenta J.J. Abramsa, kojem se radnja odvija uoči Dana D. U glavnim ulogama u filmu su Jovan Adepo, Wyatt Russell, Pilou Asbæk, John Magaro i Mathilde Ollivier. Redatelj je Julius Avery, a scenaristi su Billy Ray i Mark L. Smith.

Najbolji strijelci ikad: Mogli su pogoditi čak i vrapca u letu...
Najbolji strijelci ikad: Mogli su pogoditi čak i vrapca u letu...

Iako su se čule priče kako je film dio franšize iz svijeta Cloverfielda, sve te priče demantirao je sam J.J. Abrams. Konstatirao je kako nam stiže posve nov i osvježavajuć film, s konceptom kakvog još nismo vidjeli u kino dvoranama.

08. studenog, kada film u distribuciji Blitz filma dolazi u domaća kina, nas posve moguće čeka nevjerojatno iskustvo.

Mladi par poginuo u bizarnoj nesreći fotografirajući se: Pali su s visoke litice, nije im bilo spasa!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode