Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Redatelj Moore vraća nam se s još jednim 'napornim' filmom...

None Foto: Twitter/Screenshot 3

Premda je sredina njegove karijere bila obilježena s nekoliko baš istinski izvrsnih dokumentaraca, trenutačno Michael Moore baš i ne oduševljava svoju publiku

Redatelj Michael Moore, koji je gledatelje oduševljavao početkom prošlog desetljeća, dok je u igri bio američki predsjednik George W. Bush, s godinama je malo pao u zaborav, uglavnom svojim radnjama. Nakon njegovog dan danas impresivnog filma 'Bowling for Columbine', u kojem je pokušao istražiti što bi bili uzroci velikog broja pucnjava sa smrtonosnim posljedicama u SAD, Moore se bacio na film 'Fahrenheit 9/11'.

Foto: Twitter/Screenshot

Taj dokumentarac kritički je sagledao predsjedništvo Georgea W. Busha, neuspjelog rata u Iraku odnosno protiv terorizma te je pokazao neka razmišljanja o užasnom napadu na tornjeve WTC-a 11. rujna 2001. godine. Film je bio iznimno dobro primljen, a samo par godina kasnije, redatelj je snimio film 'Sicko'.

U OKRILJU NOĆI Prvi Osvetnik je došao: Robin Hood donijet će pravdu svima

To djelo bavilo se istinski lošim zdravstvenim sustavom u SAD te ga je usporedilo sa sustavima u nekim drugim državama. Film je bio i kritički, kao i financijski uspješan. Međutim, nakon tog dokumentarca Moore je odlučio snimiti 'Capitalism: A Love Story' te 'Where to Invade Next', što su filmovi u kojima Moore ponovno o jednoj te istoj temi priča - koliko je SAD u stvari grozna zemlja.

Foto: Twitter/Screenshot

Iako bi se mane te države mogle nabrajati podosta dugo, posve je jasno da se nikome ne gleda 'jedan te isti' film godinu za godinom, pa je tako i publika ignorirala Mooreove novije uratke. A kada je 2016. snimio i film 'Michael Moore in TrumpLand', koji je utržio manje od 150 tisuća dolara, postalo je jasno koliko se redatelj izlizao.

Na žalost, to je postalo jasno mnogima, no ne i njemu. Stoga će nam Moore i ove godine svratiti do kina s filmom, kojem je ponovno tema SAD. Ali ovaj put redatelj čak i reprizira svoju temu iz prethodnog loše primljenog uratka. Tako da njegov novi film, 'Fahrenheit 11/9' (igra riječima s njegovim prethodnim naslovom, 'Fahrenheit 9/11', koji je također igra riječima na knjigu 'Fahrenheit 451') ponovno za temu ima Trumpa.

NAJBOLJI UBOJICA John Wick krenuo je jahati:Ako boga znate, ne dirajte mu konja

U pitanju je film koji pokušava dati provokativan i komičan pogled na vrijeme u kojem Amerikanci žive, a naziv filma referira se na dan proglašenja Trumpa kao novog predsjednika SAD-a. Moore za film koji je objavio uoči kongresnih izbora kaže da istražuje dva najvažnija pitanja Trumpove ere: Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga, implicirajući da je Amerikancima nevjerojatno loše.

Premda je uradak kod kritike još i prošao koliko toliko dobro, publika je film pokopala, davši mu podosta loše recenzije. Ne samo to, već je i film zaradio značajno manje od uloženog.

No, recenzijama na internetu ne treba uvijek vjerovati, pa ako sami želite provjeriti predlažemo da se krajem ovog mjeseca uputite u kina kada u njih taj film dolazi.

Tema: FILM

Komentiraj, znaš da želiš!