Obavijesti

Sport

Komentari 60

Ruski inat: Iz sveg glasa igrači i navijači pjevali rusku himnu

Ruski inat: Iz sveg glasa igrači i navijači pjevali rusku himnu
1

Rusija je nakon 26 godina osvojila zlatnu olimpijsku medalju u hokeju na ledu, no na ceremoniji, zbog odluke MMO-a, nije bilo ruske zastave niti se čula ruska himna. Stoga su glavnu riječ vodili hokejaši

VIDEO

Mironov, Habibulin, Bikov, Kovalenko, Žamnov, Zubov i društvo osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u Albertvilleu 1992. godine. Od tada pa sve do Pyeongchanga ruska himna nije se čula na proslavi po završetku hokejaškog turnira. No, kakve li ironije, ni te 1992., kao ni 2018., Rusija nije osvojila zlato pod imenom svoje države. U Albertvilleu su nastupili kao ZND (Zajednica nezavisnih država), a u Pyeongchangu kao OAR (sportaši iz Rusije).

Triler u finalu! Dva gola u 10 sekundi, preokreti i zlatni gol
Triler u finalu! Dva gola u 10 sekundi, preokreti i zlatni gol

U Gangneung Hockey Centru,10.000 ruskih navijača preplavili su dvoranu ruskim zastavama. U jednom djelu dvorane navijači su crvenim majicama ispisali "Russia in my heart", dok su na drugom sektoru, također majicama, ispisali nadimak ruske hokejaške reprezentacije "Red machine". Oba natpisa bila su na engleskom te na ćirilici. 

Kad je utakmica završila oko 1000 navijača ostalo je u dvorani čekajući dodjelu medalja kako bi, zajedno s igračima, iz sveg glasa otpjevali rusku himnu, MOO-u u inat. Igrači su se dogovorili da će pjevati himnu, a otkrio je Ilja Kovaljčuk, 34-godišnji hokejaš kojemu su ovo pete olimpijske igre.

- Još kao klinac, kad sam imao pet godina i počeo igrati hokej, sanjao sam da osvajam zlatnu olimpijsku medalju. Ovo je bio san mog oca - rekao je Kovaljčuk. 

Njemačka je bila na korak do zlata, dijelilo ih je 55 sekundi do novog "Čuda na ledu". Za one koji ne znaju, "Miracle on Ice" sjajna je priča iz Lake Placida 1980. kada su američki amateri  pobijedili ruske profesionalce. Rusija, odnosno, Sovjetski savez bio je toliko jak da je do Lake Placida osvojio pet zlatnih medalja na prethodnih šest Igara. Nijemci nisu uspjeli ponoviti tu priču.

Inače, ako vas zanima, Rusija je u Pyeongchangu postala tek druga reprezentacija koja je do zlata došla nakon uvodnog poraza. Izgubili su od Slovačke i potom sve pobijedili uz gol razliku 21-3. Prva momčad koja je to napravila bila je Kanada 2002.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda