Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dolaze vrućine: kako odabrati štedljivi klima-uređaj

None Foto: Vaillant 4

Kod izbora klima-uređaja bitno je odabrati optimalan uređaj za prostor koji želite rashladiti ili zagrijati. Kod klima uređaja za kućanstvo, najčešće se u obzir uzima raspon snage od 2,5 do 5 kW. Pročitajte ostale savjete!

Ovo ljeto moglo bi biti jedno od najtoplijih, predviđaju meteorolozi. Uslijed tropskih ljetnih vrućina, jedini spas su kvalitetni klima-uređaji i hladni napici. Kako bismo vam pomogli u odabiru modela klima-uređaja u skladu s vašim potrebama, savjetujemo na što je potrebno obratiti pažnju.

Odabir prave klime

Kod izbora klima-uređaja bitno je odabrati optimalan uređaj za prostor koji želite rashladiti ili zagrijati. Pri kupnji klima uređaja za kućanstvo, najčešće se u obzir uzima raspon snage između 2,5 i 5 kW. Uvriježeno pravilo je sljedeće: kvadraturu prostora u koji će uređaj biti ugrađen podijelite s 10 i dobivate broj potrebnih kilovata. Preporuka je napraviti termodinamički proračun prostora od strane profesionalaca za projektiranje i ugradnju klimatizacijskih sustava ili proizvođača klima-uređaja, naša je preporuka -  kontaktirati Vaillant.

Foto: Vaillant

Vrste uređaja

Postoje dvije linije klima-uređaja: standardni i inverterski. Inverterski se dijele na single (mono) i multi split sustave. Single split sustav sastoji se od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice i daleko je najprodavaniji tip klima-uređaja. Multi split sustav sastoji se od dviju ili više unutarnjih jedinica te jedne vanjske jedinice, a idealan je za potrebe hlađenja više prostorija odjednom.

Jedinice su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama, a vanjska služi odvođenju topline iz prostora. Često imaju opciju grijanja prostora i uglavnom su visoke energetske učinkovitosti.

Inverterska tehnologija

Standardni klima-uređaji cijelo vrijeme rade jednakom brzinom, dok se kod inverterske tehnologije brzina rada elektronički prati i regulira. Klima radi najvećom brzinom kada je najveća potreba za hlađenjem - kada je razlika između vanjske temperature i temperature u prostoriji vrlo velika. Što je razlika temperature manja, manja je i brzina rada kompresora u klima-uređaju.

Kada je postignuta željena sobna temperatura klima radi minimalnom potrebnom brzinom za održavanje postignute temperature, čime se postiže značajna ušteda energije te najviša razina udobnosti.

Dodatne funkcije

Postoje filtri protiv nečistoće koji pročišćavaju zrak od peludi i prašine, elektrostatski filtri koji čiste zrak od sitnih čestica ili dima, kao i filtri za osvježavanje prostorija.

Pojedine klime imaju ionizatore koji neutraliziraju negativne utjecaje magnetskog i električnog zračenja, a istovremeno pročišćavaju. Većina klima ima opciju odvlaživanja prostora te mogućnost vremenskog programiranja paljenja i gašenja. Dodatne prednosti, kao što je ionizirajući filtar i ionizator zraka te „I feel“ funkcija koja daljinski upravljač pretvara u termostat, pružaju Vaillant klima uređaji.

Servisiranje klima uređaja

Svoj klima-uređaj trebali biste servisirati jednom godišnje, kada ovlašteni serviseri operu sve filtere, očiste i dezinficiraju isparivač, očiste i operu vanjsku jedinicu, provjere tlak plina u sustavu i po potrebi ga dopune. Takav servis je nužan za zadržavanje tvorničkog jamstva te je mjera predostrožnosti koja garantira besprijekorni rad klima-uređaja, čak i u ekstremnim uvjetima.

Kako živjeti zeleno redovito pratite na Green Livingu.

Tema: Green Living

Komentari (3)
  • Moji dida i baba bili bez klime i preživjeli.Vidi ti sada,svako treće kućanstvo klima.

    10. 7. 2016,   14:21
  • Sve nove klime su inverteri i kod njih se plin ne može nadopunjavati a što se tiče filtera čiste se jednom mjesečno dok se temeljito čišćenje klima uređaja ne preporuča jer više nikada neće raditi kao prije

    28. 6. 2016,   14:56
  • ma neznam već godinama odoljevam dal da kupim ili ne koliko je dobra možda još više i nije

    6. 7. 2017,   09:35