Obavijesti

Tech

Komentari 3

Dolaze vrućine: kako odabrati štedljivi klima-uređaj

Dolaze vrućine: kako odabrati štedljivi klima-uređaj
4

Kod izbora klima-uređaja bitno je odabrati optimalan uređaj za prostor koji želite rashladiti ili zagrijati. Kod klima uređaja za kućanstvo, najčešće se u obzir uzima raspon snage od 2,5 do 5 kW. Pročitajte ostale savjete!

VIDEO

Ovo ljeto moglo bi biti jedno od najtoplijih, predviđaju meteorolozi. Uslijed tropskih ljetnih vrućina, jedini spas su kvalitetni klima-uređaji i hladni napici. Kako bismo vam pomogli u odabiru modela klima-uređaja u skladu s vašim potrebama, savjetujemo na što je potrebno obratiti pažnju.

Odabir prave klime

Kod izbora klima-uređaja bitno je odabrati optimalan uređaj za prostor koji želite rashladiti ili zagrijati. Pri kupnji klima uređaja za kućanstvo, najčešće se u obzir uzima raspon snage između 2,5 i 5 kW. Uvriježeno pravilo je sljedeće: kvadraturu prostora u koji će uređaj biti ugrađen podijelite s 10 i dobivate broj potrebnih kilovata. Preporuka je napraviti termodinamički proračun prostora od strane profesionalaca za projektiranje i ugradnju klimatizacijskih sustava ili proizvođača klima-uređaja, naša je preporuka -  kontaktirati Vaillant.

Vrste uređaja

Postoje dvije linije klima-uređaja: standardni i inverterski. Inverterski se dijele na single (mono) i multi split sustave. Single split sustav sastoji se od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice i daleko je najprodavaniji tip klima-uređaja. Multi split sustav sastoji se od dviju ili više unutarnjih jedinica te jedne vanjske jedinice, a idealan je za potrebe hlađenja više prostorija odjednom.

Jedinice su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama, a vanjska služi odvođenju topline iz prostora. Često imaju opciju grijanja prostora i uglavnom su visoke energetske učinkovitosti.

Inverterska tehnologija

Standardni klima-uređaji cijelo vrijeme rade jednakom brzinom, dok se kod inverterske tehnologije brzina rada elektronički prati i regulira. Klima radi najvećom brzinom kada je najveća potreba za hlađenjem - kada je razlika između vanjske temperature i temperature u prostoriji vrlo velika. Što je razlika temperature manja, manja je i brzina rada kompresora u klima-uređaju.

Kada je postignuta željena sobna temperatura klima radi minimalnom potrebnom brzinom za održavanje postignute temperature, čime se postiže značajna ušteda energije te najviša razina udobnosti.

Dodatne funkcije

Postoje filtri protiv nečistoće koji pročišćavaju zrak od peludi i prašine, elektrostatski filtri koji čiste zrak od sitnih čestica ili dima, kao i filtri za osvježavanje prostorija.

Pojedine klime imaju ionizatore koji neutraliziraju negativne utjecaje magnetskog i električnog zračenja, a istovremeno pročišćavaju. Većina klima ima opciju odvlaživanja prostora te mogućnost vremenskog programiranja paljenja i gašenja. Dodatne prednosti, kao što je ionizirajući filtar i ionizator zraka te „I feel“ funkcija koja daljinski upravljač pretvara u termostat, pružaju Vaillant klima uređaji.

Servisiranje klima uređaja

Svoj klima-uređaj trebali biste servisirati jednom godišnje, kada ovlašteni serviseri operu sve filtere, očiste i dezinficiraju isparivač, očiste i operu vanjsku jedinicu, provjere tlak plina u sustavu i po potrebi ga dopune. Takav servis je nužan za zadržavanje tvorničkog jamstva te je mjera predostrožnosti koja garantira besprijekorni rad klima-uređaja, čak i u ekstremnim uvjetima.

Kako živjeti zeleno redovito pratite na Green Livingu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada