Obavijesti

Tech

Komentari 3

Hrvatski gradovi kao primjer razvoja "pametnih gradova"

Hrvatski gradovi kao primjer razvoja "pametnih gradova"
3

Posjetitelji sajma mogli su vidjeti kako funkcioniraju napredna rješenja koja su razvili stručnjaci HT-a, a čija je vrijednost i tržišni potencijal prepoznat i na razini Deutsche Telekom Grupe

VIDEO

Posjetitelji Smart City Expo sajma u Barceloni mogli su prošli tjedan vidjeti inovativna rješenja koja je Hrvatski Telekom implementirao u Zagrebu i Bonnu te na Krku. Posjetitelji sajma mogli su vidjeti kako funkcioniraju napredna rješenja koja su razvili stručnjaci HT-a, a čija je vrijednost i tržišni potencijal prepoznat i na razini Deutsche Telekom Grupe. Implementacija tih rješenja hrvatskim gradovima omogućila je da stanu uz bok najinovativnijim gradovima koji koriste nove tehnologije kako bi pametnije upravljali resursima, građanima olakšali život i značajno uštedili proračunska sredstva. 

Najviše interesa na čitavom izložbenom prostoru Deutsche Telekoma izazvalo je rješenje iz područja e-mobilnosti, konkretno sustav e-punionica diljem Hrvatske, s posebnim fokusom na dobru praksu na otoku Krku. Hrvatski Telekom je na Krku otvorio 11 umreženih punionica za električna vozila koje nude niz funkcionalnosti, poput mogućnosti rezervacije punjenja. Dio je to dugoročne strategije Krka da postane prvi „pametni otok“ u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom se pokazao liderom u segmentu razvoja rješenja iz segmenta e-mobilnosti unutar Deutsche Telekom grupe, s razvijenim čitavim ekosustavom infrastrukture, usluga i punjenja e-vozila.

Rješenje za e-mobilnost Hrvatskog Telekoma predstavlja najnapredniji cjelovit ekosustav infrastrukture usluga i punjenja po principu „ključ u ruke“. Mreža e-punionica HT-a trenutno broji 120 e-punionice opremljene sa 165 mjesta za punjenje u 75 gradova diljem Hrvatske, a mreža se kontinuirano širi. Korištenje HT-ovih e-punionica se u 2017. godini više nego udvostručilo u odnosu na prethodnu godinu.

Sustav mjerenja kontrole zraka koji kontinuirano analizira njegovu kvalitetu također je HT-ovo rješenje predstavljeno na ovom prestižnom kongresu. Riječ je o rješenju koje omogućuje dublji uvid u uzroke zagađenja zraka što je ključno za formiranje gradskih politika za smanjenje zagađenosti u dijelovima grada najviše izloženih zagađenjima. U Barceloni su svim posjetiteljima prikazani način rada i rezultati tih sustava implementiranih u Zagrebu i Bonnu.

Treće prezentirano rješenje je pametni sustav elektronske evidencije komunalnog odvoza. Sustav obuhvaća kontejnere s ugrađenim čipovima koji u realnom vremenu javljaju da je spremnik pun, nakon čega sustav samostalno planira i predviđa najbolji raspored odvoza. Nakon implementacije, pokazalo se kako je ovo rješenje optimiziralo broj izlazaka na teren te smanjuje operativne troškove.

Ključna tehnologija koja omogućava razvoj pametnog grada je Internet of Things i zahvaljujući IoT tehnologiji gradovi imaju mogućnost pružanja kvalitetnijih usluga svojim građanima i tvrtkama, a troškovi i potrošnja resursa se smanjuju. Hrvatski Telekom je krajem travnja ove godine predstavio prvu NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) mrežu i tarifu u Hrvatskoj za realizaciju IoT rješenja. NB-IoT je tehnologija utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže, ali i jedina tehnologija u Hrvatskoj koja pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru. Pametni parking za osobe s invaliditetom u Splitu je prvi projekt u Hrvatskoj na novoj NB-IoT mreži Hrvatskog Telekoma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine
POZITIVAN CJENOVNI UDAR

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine

Telemach je odlučio pojednostaviti ponudu te svojim korisnicima optičkog interneta snižavaju cijene u njihovim Giga paketima. Uz to, ukinuli su i najmanji paket od 300 Mbit/s te svi dosadašnji korisnici dobivaju 1 Gigu

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila