Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Možete li utjecati na troškove grijanja u većim zgradama?

None Foto: 3

Uz trenutne natječaje EU za obnovu zgrada niske energetske učinkovitosti, moguće je uz prihvatljiva ulaganja smanjiti troškove grijanja. O sustavu grijanja treba razmisliti i prilikom izgradnje nove građevine.

Kako bi se ostvarile značajne uštede energije uz minimalna ulaganja preporuča se primjena kondenzacijske tehnologije za grijanje. Njena je primjena praktična jer mnogim objektima nisu potrebni veći zahvati na postojećim instalacijama te je zamjena postojećih kotlovnica relativno jednostavna.

Jedna od prednosti modernih kondenzacijskih kotlova veće snage je širok raspon modulacijskog područja, od 17% do 100%. Raspon modulacije je granica između najvećeg i najmanjeg učinka uređaja za grijanje i ukazuje na potrošnju energije ovisno o vanjskim uvjetima. Ukoliko razlika između unutarnje i vanjske temperature nije velika, kotao će raditi s manjim učinkom i pritom koristiti manje energije, što u krajnjem slučaju smanjuje troškove. Osim što imaju širok raspon modulacije, Vaillantovi uređaji za grijanje rade tiho i postojano a osigurat će prilagodbu uređaja aktualnoj potrebi za toplinom. Modulacija također značajno smanjuje broj uključivanja i isključivanja sustava, a rezultat su niže emisije ugljika.

Napretkom tehnologije, novi su kotlovi manjih dimenzija i predstavljaju idealan odabir za veće objekte. Ukoliko je potrebno povećavati ukupan toplinski kapacitet, takvi se uređaji mogu povezivati do kapaciteta nekoliko MW te na taj način dodatno smanjiti potrošnju energenta sukladno stvarnim potrebama objekta. Komponente su zaštićene od nepotrebnog habanja, zahvaljujući čemu su značajno smanjeni troškovi održavanja uređaja. Inteligentna regulacija i upravljanje u ovakvim sustavima imaju ključnu ulogu kod smanjenja potrošnje jer sami uređaji, iako vrlo učinkoviti, ne obuhvaćaju sustav u cjelini. Iz tog razloga se potrebno savjetovati sa stručnjacima prilikom projektiranja ovakvih sustava te odabrati prikladnu automatsku regulaciju.

Male ugradbene dimenzije kondenzacijskih kotlova u odnosu na dosadašnju generaciju uređaja omogućuju široku primjenu. U radnijim generacijama standard su bili klasični uređaji s eksternim plamenikom puno većih dimenzija, a kondenzacijskom kotlu od primjerice 280 kW potrebno je 1,1 m2 prostora za postavljanje. Prednost je svakako i niska razina buke te se često koriste i za krovne kotlovnice. Putem specifičnog dimovodnog sustava povećana je jednostavnost ugradnje kondenzacijskih kotlova veće snage.

Dobar primjer rekonstrukcije kotlovnice s kotlovima ecoCRAFT exclusive su Terme Jezerčica gdje je izvršena zamjena starih kotlova. Sustav je u pogonu već više od dvije godine, a uštede na godišnjoj razini iznose oko 30%, što je, uzimajući u obzir troškove energenta, kod sustava takvog kapaciteta izuzetno isplativa investicija. Time se pokazuje da se i na najzahtjevnijim objektima koji koriste nestandardne količine vode, mogu riješiti izazovi grijanja i potrošnje tople vode upotrebom kondenzacijske tehnologije.

Na Green Livingu možete pronaći dodatne savjete koji će vam pomoći u uštedi energije. 

Tema: Green Living