Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Panika zbog FaceAppa: Jeste li dali sve svoje podatke Rusima?

Posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavljuju se fotografije korisnika koji su se preko FaceAppa umjetno postarili. Ipak, treba biti na oprezu jer aplikacija krije i mračnu stranu

Društvene mreže 'gore' zbog aplikacije FaceApp putem koje se može pogledati kako će netko izgledati kada ostari i lice mu 'preplave' bore. Aplikacija iz ruske tvrtke Wireless Lab je već ranije imala svoj viralan trenutak, no ovaj put se mnogi stručnjaci pitaju što je s privatnošću i radi li aplikacija na tome da zaštiti podatke korisnika pametnog telefona.

Sve je počelo 'tweetom' developera aplikacija Joshuom Nozzijem koji je ukazao na to da aplikacija u isti tren kad je upalite, uploada vaše fotografija bez pitanja na svoj server.

Neki stručnjaci sigurnosti na internetu kažu da nema dokaza da se aplikacija teko ponaša te da FaceApp nudi korisniku da odabere fotografiju na koju želi staviti filter. 

Nažalost, sama aplikacija ne objašnjava išta po tom pitanju u svojim pravilima o privatnosti, a ne spominje niti kako obrađuje fotografije na svom serveru.

STARI SE... Trideset godina poslije: Kako će domaći celebrityji izgledati?

Odvjetnica Elizabeth Potts Weinstein na Twitteru je upozorila na uvjete korištenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uvjete korištenja FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu i na razini svijeta" dozvolu za "korištenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje objavu, prevođenje i stvaranje drugih dijela" od vašeg sadržaja.

To bi značilo da su korisnici FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god im treba, uključujući i reklame. Nije isključeno da neka od vaših fotografija slučajno ne osvane na nekom reklamnom plakatu. Ako korisnici koji su instaliraju FaceApp imaju isključenu opciju pristupa fotografijama pohranjenima na njihovim uređajima, aplikacija će i tu opciju ignorirati i pristupiti fotografijama.

FILE PHOTO: The WhatsApp app logo is seen on a smartphone in this illustration NOVI SIGURNOSNI PROPUST Imate WhatsApp? Hakeri vam mogu upasti u mobitel i račune

Zabrinjava i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslani u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Yaroslav Goncharov, bivši inženjer Microsofta i Yandexa. 

Komentari (35)
  • Meni je super aplikacija, ja sam dao sve svoje podatke i drugi dan mi stigle dvije ruskinje sa kavijarom,bocom šampanjca i rekle mi da uz njih ne budem nikada ostario

    17. 7. 2019,   16:55
  • Amerima smijemo??? Odj... Vi i Vaše zavjere

    17. 7. 2019,   16:31
  • Rus mi se neće pojaviti na vratima sa policijom ali ovi iz efbijaja hoće i imati će veće ovlasti od naših.

    17. 7. 2019,   16:43