Obavijesti

Tech

Komentari 9

Prodao više od 3000 konzola, a sada kreće u pohod na Ameriku

Prodao više od 3000 konzola, a sada kreće u pohod na Ameriku
4

Karlovački inovator Albert Gajšak (19) pobjedom na Idea Knockout natjecanju časopisa BUG osvojio je put na sajam u Las Vegasu na kojem želi sklopiti nove poslove kako bi njegov Makerbuino 'eksplodirao'

VIDEO

Svjetsku pozornost Albert Gajšak (19) privukao je prošlog proljeća kad je u Kickstarter kampanji za svoju ručnu konzolu Makerbuino prikupio čak 100.000 dolara. Ovih dana mladi Karlovčanin ponovno je u središtu pozornosti jer je o njemu pisao i veliki Forbes, i to uoči CES-a, najvećeg sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu.

Svoju konzolu Albert će predstaviti Amerikancima zahvaljujući pobjedi na Idea Knockoutu, natjecanju časopisa BUG, a kako je ispričao, najviše konzola prodaje upravo u SAD-u i cilj mu je da što više ljudi čuje za njega te da sklopi poslove s trgovcima.

- Očekujem da će CES potpuno otvoriti vrata koja nam je odškrinula Kickstarter kampanja - rekao je Albert za 24sata uoči konferencije “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, na kojoj je i predstavio svoj projekt.

Dosad je prodao više od 3000 konzola koje su posebne po tome što dolaze u dijelovima i, prije nego što se možete igrati na njoj, trebate je sastaviti. Upravo u tome i leži cijela čar iza njegove priče. Iako nije riječ o tehnički naprednoj konzoli, ono što je prodaje je osjećaj zadovoljstva, postignuća i vlasništva nečeg što si sastavio sam, piše Forbes, a Albert pojašnjava da ima još jedan razlog zbog čega se odlučio na tehničke karakteristike koje su prilično “skromne” u odnosu na neke druge konzole na tržištu.

- Što je kompliciraniji proizvod, to ga je teže sastaviti - rekao je i dodao kako veći broj mogućnosti da se nešto uprska smanjuje potencijalnu publiku.

Oni gledaju budućnost: Svijet odlučili pokoriti iz Hrvatske
Oni gledaju budućnost: Svijet odlučili pokoriti iz Hrvatske

I cijena od 50 eura također predstavlja adut kojim Albert privlači kupce.

- Roditeljima često kažem da Makerbuino mogu kupiti kao zamjenu za cijenu samo jedne videoigre - ispričao je te dodao da djeca danas provedu i više od šest sati tjedno igrajući videoigre.

- Što kad bi mogli dio tog vremena pretvoriti u edukativnu zabavu kojom će učiti o elektronici i programiranju? - rekao je mladi inovator. Glavni problem s raznim edukativnim igračkama za djecu, koje se pojavljuju na tržištu, taj je što nisu toliko privlačne djeci, smatra Albert te pojašnjava kako je Makerbuino uspio spojiti obrazovanje i igrice.

Zbog goleme količine posla odlučio se potpuno posvetiti Makerbuinu te je trenutačno odustao od fakulteta. No Makerbuino nije jedina stvar o kojoj razmišlja. U svojoj tvrtki CircuitMess planira napraviti liniju sličnih “uradi sam” proizvoda, pa je tako i najavio nove za ovu godinu. Moguća najava smjera u kojem razmišlja su telefon i ručni sat koje je koristio tijekom razgovora.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju