Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ugroženi brojni gradovi: Razina mora će porasti za 1,2 metra!

None Foto: JORGE SILVA 3

Razina mora do 2300. porast će do 1,2 metra, ako se i provedu mjere iz Pariza. Zbog toga je vrlo važno razdoblje od sljedećih 30 godina, jer bi ugroženi mogli biti brojni obalni gradovi

Razina mora će porasti između 0,7 i 1,2 metra u sljedeća dva stoljeća čak i ako vlade okončaju eru fosilnih goriva kao što je obećano Pariškim sporazumom o klimi, priopćili su u utorak znanstvenici.

Hitna akcija za smanjenje emisije štetnih plinova bi spriječila dugoročno povećanje razine mora potaknuto otapanjem leda od Grenlanda do Antarktike koje će nanovo ucrtati obale diljem svijeta, objavio je u časopisu Nature Communications tim znanstvenika predvođen Matthiasom Mengelom s instituta za klimu u Potsdamu.

Paris police divers using a small boat patrol a flooded street of a residential area in Villeneuve-Saint-Georges SAMI SMO KRIVI ZA TO Europa se mora pripremiti: Čekaju nas sve češće poplave

Porast razine mora prijeti brojnim gradovima od Šangaja do Londona, kao i područjima ispod razine mora, od Floride do Bangladeša. Ta je opasnost velika i za cijele nacije, uključujući Maldive na Indijskom oceanu ili Kiribate na Pacifiku.

An ocean view from the stone villa where former North Korean leader Kim Jong-il used to holiday with the children of Soviet commanders, in Goseong | Autor: JORGE SILVA Foto: JORGE SILVA

U studiji znanstvenika se navodi da će do 2300. razina mora porasti od 0,7 do 1,2 metra, čak i ako skoro 200 država provede mjere zacrtane pariškim sporazumom iz 2015., a kojim se predviđa smanjenje emisije stakleničkih plinova na nulu.

Razine oceana će neizbježno rasti jer će industrijski plinovi ispušteni u atmosferu, a koji "zarobe" toplinu, ostati i dalje u atmosferi te i dalje topiti zaleđene površine. Uz to, voda se, kako njezina temperatura bude rasla iznad četiri stupnja Celzija, prirodno širi.

ZNANSTVENICI UPOZORILI: Umjetno hlađenje planeta bi moglo učiniti stvari još gorima

"Razina mora se shvaća kao neki spori proces oko kojeg se ništa ne može učiniti (...) ali razdoblje sljedećih 30 godina će uistinu biti vrlo važno", kazao je Mengel.

On upozorava da vlade, kada je u pitanju Pariški sporazum, za sada ne rade na ispunjenjima svojih obećanja. Globalna emisija ugljičnog dioksida, glavnog stakleničkog plina koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva, nakon trogodišnje stagnacije ponovo je porasla.

Komentari (99)
  • Aj fala bogu mozd se vrati i u slavoniju ponovo da i nas neko posjeti

    21. 2. 2018,   11:36
  • Razina mora konstantno raste a riva u mom gradu je već 50 godina ista :D

    21. 2. 2018,   11:21
  • živi bila pa vidjeli :))))), mogu oni svašta pisat , ko će tada živjet znat će :)))), mada ne vjerujem u to ,

    21. 2. 2018,   11:49