Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Više od 1000 učitelja poručilo Vladi: 'Spremni smo za štrajk'

Facebook stranica Školska zbornica s više od 12.000 članova provela je anketu među učiteljima. Njih više od 1000 iskazalo je spremnost da krenu u štrajk zbog jako loših uvjeta u kojima rade

Nismo očekivali ovakav odaziv, ali činjenica je da učitelji i nastavnici imaju nikakve uvjete rada, a provedba reforme u praksi je vrlo loša, kazao nam je u ponedjeljak Marko Šolić, nastavnik informatike i matematike u zagrebačkoj Osnovnoj školi Matije Gupca.

On je i administrator Facebook stranice Školska zbornica, koja je provela online anketu među učiteljima koji su njihovi članovi. Kako su objavili, na uzorku od 1351 učitelja, njih 98,7% (1333 učitelja) izjavilo je kako je bezuvjetno spremno na sudjelovanje u štrajku. Petnaest je učitelja (1%) spremno za sudjelovanje u štrajku u slučaju da on bude plaćen, a tek troje učitelja smatra kako trenutačno nije prikladno vrijeme za štrajk. Kad su vidjeli rezultate, sve su objavili kao otvoreno pismo ministrici Blaženki Divjak.

“Prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj za 2018. iznosila je 6242,00 kune, dok je prosječna plaća za Grad Zagreb iznosila 7236,00 kuna. Hrvatski je učitelj, dakle, kao visokoobrazovani stručnjak zaposlen u struci na radnome mjestu koje je državi, navodno, strateški bitno, plaćen manje od prosječne plaće za Republiku Hrvatsku.
Učiteljska plaća može neznatno rasti s godinama staža, napredovanjem u status učitelja mentora i savjetnika i slično, ali gotovo sigurno neće narasti do razine prosječne plaće za Grad Zagreb.
Poštovana ministrice, poštovani čelnici sindikata, željeli bismo čuti što vi mislite o tome kolika bi učiteljska plaća, u odnosu na prosječnu plaću u državi, trebala bit
i”, pitaju u pismu učitelji.

Iako su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali kako ne bi htjeli odgovarati na ovo pismo jer se ne radi o službenoj grupi poput, primjerice sindikata, Marko Šolić nam kaže kako su ga doslovce pola sata nakon objave otvorenog pisma kontaktirali iz dva strukovna sindikata. Javili su im se Sindikat hrvatskih učitelja i Preporod te im dali podršku.

- Mi nemamo zakonske okvire da pokrenemo ili provedemo štrajk, to trebaju raditi u sindikatima. No činjenica je da ovako više ne ide. Unatoč svim pregovorima, mi smo i dalje potplaćeni i nitko nas ne doživljava ozbiljno. Znate li da više od 80 posto onih koji diplomiraju na Matematičko-informatičkom smjeru PMF-a ne radi u školi, a mi koji radimo imamo drugi posao da se prehranimo - kaže nam Šolić, koji smatra da bi potpuni štrajk, odnosno paraliza sustava, možda pokrenuo pitanje rješavanja učiteljskih plaća.
“Hrvatski je učitelj, dakle, kao visokoobrazovani stručnjak zaposlen u struci na radnome mjestu koje je državi, navodno, strateški bitno, plaćen manje od prosječne plaće za Republiku Hrvatsku.

Učiteljska plaća može neznatno rasti s godinama staža, napredovanjem u status učitelja mentora ii savjetnika i slično, ali gotovo sigurno neće narasti do razine prosječne plaće za Grad Zagreb.

Smatramo kako bi hrvatski učitelj, s obzirom na navedene kvalifikacije i odgovornost posla te negativan trend odlaska najboljih stručnjaka, trebao biti plaćen 30% više od prosječne plaće u državi te bi na taj način trebalo definirati i učiteljsku plaću.
Konkretno bi to značilo da početna učiteljska plaća treba iznositi 8114,00 kuna, što bi dodatno trebalo značajno rasti s napredovanjima i godinama radnoga staža.

Na godišnjoj razini to bi iznosilo nešto manje od milijardu i pol dodatnih kuna iz proračuna”, navode članovi grupe u otvorenom pismu ministrici.

Inače, prema Državnom zavodu za statistiku, učitelji i nastavnici na posljednjem su mjestu s obzirom na visinu plaća u odnosu na stupanj obrazovanja.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (333)
  • Moja svekrva radi kao uciteljica, jos 3 god. Do mirovine. Nikad se nije zalila i uvijek govori da ima najljepsi posao na svijetu. Ode u pola 8 ujutro, u 12 je vec doma. Praznika i neradnih dana kao u prici. I sve im je placeno.. dakako, to nije posao za svakoga, ali nevidim razloga za strajk. Sta su mislili da ce imat placu 10 000 kn? Prije roditelji trebaju organizirat strajk zbog masu nepotrebnih informacija koje uce, testova iz glazbenog i likovnog u 2. Razredu osnovne, torbi od 20 kg, kao i zbog toga sto prije 1. Razreda trebaju znat citat i pisat..

    6. 5. 2019,   20:12
  • Profesorica sam i radim u srednjoj školi. Tjedno imam 23 sata, 3 sata pauze, informacije. Svaki dan sam u prosjeku barem jedan sat na e-dnevniku. Sa svojeg mobitela zovem roditelje, koristim svoje računalo, printer i internet jer škola nema odgovarajuće uvjete. Uz nastavu i rad na e-dnevniku, radim pripreme, pišem i ispravljam testove. U prosjeku dođem 30 minuta ranije i toliko ostanem nakon nastave. Često radim najmanje 8 sati dnevno, a ne 3, 4 koliko pojedinci pišu u komentarima. Zadovoljna sam s poslom, no vrijeđa me kada neobrazovani ne žele raditi za istu plaću za koju ja radim. No, takvi nikada ništa neće imati i ostat će jad i bijeda. Svi vi koji ste zavidni prema profesorima i učiteljima završite fakultet i uživajte u životu.

    6. 5. 2019,   20:47
  • učiteljima nije ništa lošije nego nama ostalima..trebali bi onda svi u generalni štrajk.

    6. 5. 2019,   20:20