Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

4 su razloga zašto vas mačka stalno liže, želi vam nešto reći

Mačke su gotovo idealni kućni ljubimci koje možemo ostaviti i same doma, ali ponekad je jako teško otkriti što nam mačke žele reći i zašto se ponašaju na određeni način

Ako imate mačku kao kućnog ljubimca, vjerojatno ste se bar jednom zapitali zašto vas mačka voli lizati. 

Mačke nas ližu kako bi pokazale svoju naklonost

Budući da mačke imaju grubi jezik, nalik na brusni papir, teško je povjerovati da je lizanje njihov način pokazivanja ljubavi. Na isti način na koji mačke ližu svoju mladunčad, tako ližu i svoje vlasnike jer im žele reći 'Volim te'. 

- Za mačku nije važno što ste ljudsko biće. Jednom kada dođu kod vas, tretirat će vas na isti način kao i bilo kojeg član svoje obitelji- kaže dr. Sara Ochoa

Foto: Dreamstime

Prema Jodi Ziskin, koja vodi stranicu za ljubimce Healthy Pet Coach , mačke su izvrsni komunikatori. One koriste oči, glavu i glasove kako bi prenijele svoje poruke. Jodi kaže da mačke lizanjem pokazuju ljubav, a da neke mačke čak daju i poljupce.

Mačke nas ližu kako bi nas smirile

Pitate se zašto vas mačka više liže kada ste tužni? Dr. Ochoa kaže, ako smo bolesni ili na neki drugi način pod stresom, mačke to osjete i ližu nas kako bi nam pomogle da se smirimo ili da se osjećamo bolje.

NEVJEROJATNA PRIČA Starac (75) spasio psa koji se već našao u ustima krokodila

Dr. Ochoa kaže da mačke znaju prepoznati kada je neki član njihove obitelji bolestan, pa kada se osjećamo tužno, vrlo je vjerojatno da će mačke to prepoznati i biti uz nas. 

Foto: Pixabay/Merseyside Police

- Neke mačke se ližu kada su pod stresom, kako bi se smirile. Mogu lizati sebe ili druge osobe - kaže Ziskin. Ako se ližu duže vrijeme, da je zbog toga jer su pod stresom. Ziskin, također kaže, da mačke naklonost, osim lizanjem, mogu pokazati i predanjem, maženjem ili trljanjem glave o naše tijelo.

Mačke nas ližu kako bi označile svoj teritorij

I muške i ženske mačke paze na svoj teritorij, što znači da mnoge mačke svoje vlasnike mogu smatrati svojom imovinom ili teritorijem. Mačke nas ližu kako bi obavijestile druge mačke da smo zauzeti.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Prema dr. Ochoa mačke ližu vlasnike,  kako bi drugim mačkama pokazala da im je stalo do njih i da oni pripadaju njima.

NOVA TURISTIČKA PONUDA Jedan sat maženja sa kravama Bonnie i Bellom stoji 500 kuna

Prekomjerno lizanje

Ako vas mačka liže bez prestanka, možda vam pokušava nešto reći - možda da smrdite. Dr. Ochoa kaže kako mačke u divljini pomažu jedna drugoj da ostanu čiste, tako da ne privuku veće grabežljivce. Imajući to na umu, neprestano lizanje možemo shvatiti kao kompliment.

Ližući nas, mačke nas žele zaštiti. Ako vas mačka neprestano liže,  također vam pokazuje da vas želi naučiti svojoj tehnici njege i čišćenja prenosi Reader's Digest.

Sljedeći put kad vas vaša mačka poliže, ne uzimajte to zdravo za gotovo! Cijenite da vas vaš ljubimac voli i želi zaštititi.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Komentari (39)
  • napoleonovsin. Mace su maze vece od djece , maze se, idu za tobom, hocedu se cetkati , lizu, namiguju, predu, jednostavno vole svoje ukucane. , poslusne su i uredne . Moja Stella je najbolja , samo sto ne prica!!!!

    25. 7. 2019,   20:19
  • Svako jutro tocno u pola 6 mi je na glavi i zapocne svoj frizerski tretman.....

    25. 7. 2019,   22:03
  • Divna stvorenja

    25. 7. 2019,   22:42