Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mačke obožavaju sjesti u krug ocrtan na podu, uživaju u tome

Mačke se vole skrivati, pa ako im je dostupna kakva vrećica ili manja kutija, pa će se rado u nju pokušati smjestiti. U prirodi mačke je da se pokuša uvući u bilo kakvu rupu koja joj izgleda sigurno

Mačke po cijelom svijetu njihovi vlasnici razigravaju 'mačjim igračkama'; šuškavim lopticama, žicama, trakama i hula-obručima. Nedavno je na portalu Reddit korisnik pod imenom Admancb objavio fotografije svoje mačke koja kao da radi krugove u podu: prvo se šulja, a onda kao da nenamjerno formira krug na podu i na kraju sjeda u sredinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

NE LIŽU VAS BEZ RAZLOGA 4 su razloga zašto vas mačka stalno liže, želi vam nešto reći

Mačke se vole skrivati, pa ako im je dostupna kakva vrećica ili manja kutija, pa će se rado u nju pokušati smjestiti. U prirodi mačke je da se pokuša uvući u bilo kakvu rupu koja joj izgleda sigurno, a milijuni godina evolucije su ostavili traga i na našim kućnim mačkama, pa će se one pokušati skriti i kad za to nemaju razloga, samo zbog igre.

Foto: Dreamstime

A premda ljubav između mačaka i mjesta za skrivanje nije nepoznata, stvari su postale malo 'čudne', kada se otkrilo da se mačke vole skrivati i na mjestima gdje to ne mogu, poput krugova nacrtanih na podu, kružnica napravljenih od produžnog kabela, običnih hulahupa, pa čak i laserom 'iscrtanih' krugova.

Jedan se korisnik na Redditu tako pitao hoće li mačke privlačiti i ako je na podu nešto što liči na krug, pa je s crvenom trakom na podu napravio prsten i gledao kako je njegova mačka nemoćna da mu se odupre; odmah je prišla i sjela u sredinu (ovdje pogledajte sve fotografije).

POGLEDAJTE VIDEO:

Zašto toliko vole krugove?

Nije skroz poznato zašto mačke privlače krugovi, no već se neko vrijeme na raznim blogovima piše o ponašanju i psihologiji kućnih ljubimaca. Neki kažu da je razlog taj što je mačkama više nego drugim ljubimcima potreban osjećaj sigurnosti, što im krugovi na prvu omogućuju.

Pored toga, mačke vole male i sigurne prostore, pa im ova iluzija sigurnosti djeluju vrlo privlačno. Jedno od mogućih objašnjenja zašto same rade krugove može biti i želja mačaka za toplinom. Stručnjaci naime kažu da kad mačka spava u krugu, krugovi čuvaju tjelesnu toplinu, piše portal Cat Time.

Puppy eating NE PRETJERUJTE Upute veterinara: Koliko često biste trebali kupati svog psa

Kako god, tvrdnju da im ne mogu odoljeti možete i sami provjeriti sa svojom mačkom doma. Napravite na podu krug sa ljepljivom trakom i budite strpljivi. Pripremite telefon ili fotoaparat za snimanje rezultata znanstvenog testiranja i pričekajte.

POGLEDAJTE VIDEO:

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Komentari (16)
  • Da one mogu sve hehe, spavaju najviše,lipo se sklupčaju di god mogu,pa ona reklama za whiskas hehe.one lipe tigrice.... kako gleda u pipu, češalj..ma predivne su a ja volim i peseke da ne bi bilo zabune a kući imam pticu ☺☺

    31. 7. 2019,   08:01
  • slatkica mala... mica maca ...

    31. 7. 2019,   09:15
  • eeee kad hvala sama svoj rep:))

    31. 7. 2019,   10:52