Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Obiteljski biznis: 'Proizvedemo četiri tone ekoloških borovnica'

Obiteljski biznis: 'Proizvedemo četiri tone ekoloških borovnica'

Mlada obitelj dobila je poticaje iz Europskih fondova pa gradi pogon za preradu borovnica u pekmez, a želi proširiti i nasade. Borovnice prodaju privatnim kupcima diljem Hrvatske

VIDEO

Jasminka i Leo Lisjak iz Šenkovca kraj Čakovca prije osam godina pokrenuli su proizvodnju borovnica. Danas imaju 3500 grmova, a posljednjih nekoliko godina u sezoni uberu i do 4000 kilograma ekoloških borovnica. 

- Dvogodišnja sadnica puni rod može dati u šestoj ili sedmoj godini, ovisno o sorti. Berba počinje krajem lipnja i traje do početka ili čak sredine kolovoza. Imamo sorte duke, spartan, blue crob, toro, darrow, sierra... Neke rode ranije, neke kasnije. Imamo američke borovnice. Deblje su od divljih i meso im je iznutra bijelo - ispričao je Leo (36) i dodao kako su vrlo bogate antioksidansima, željezom, kalcijem i kalijem. Dobre su za želudac i za probavni trakt, na koji blagotvorno djeluje i čaj od mladog lišća. 

Ministarstvo pokrenulo portal o zaštiti potrošača: Ima 34 teme
Ministarstvo pokrenulo portal o zaštiti potrošača: Ima 34 teme

- Posla ima cijele godine. Zimi, ako treba, nasad tretiramo ekološkim preparatima, koji se uvijek baziraju na drugim biljkama - ispričao je Leo. Sa suprugom Jasminkom (35) već u veljači, katkad i u siječnju, ako je lijepo vrijeme, kreće s orezivanjem borovnica. Slijede plijevljenje, okopavanje, košnja trave pa ekološka gnojidba.

Poslije berbe ponovno treba plijeviti, dosaditi i zamijeniti stare sadnice mladima ako su se pojavile bolesti. Najviše problema im zadaju voluharice, a nasad su ogradili protugradnom mrežom, pa mu ne mogu naštetiti ni ptice, koje bi rado pojele plodove. 

- Borovnice prodajemo privatnim kupcima u cijeloj Hrvatskoj. Kupci dolaze sami po njih ili im ih mi dostavljamo. Kilogram prodajemo po 70 kuna, a pakiranje od pola kilograma po 35 kuna. Nemamo ih ništa na lageru. Štoviše, primamo narudžbe telefonom ili e-mailom, a od narudžbe do isporuke prođe oko dva tjedana. Kako sve borovnice ne dozrijevaju jednako, beremo samo one koje su zrele, pa iste grmove obiremo nekoliko puta. Na dan uberemo između 150 i 200 kilograma - kaže Leo Lisjak.

Mlada obitelj ima u ponudi i ekološke pekmeze od borovnica sa šećerom i bez njega, u pakiranju od 212 grama, koje prodaju po cijeni od 20 kuna. Nude i slatko-ljuti umak u pakiranju od 100 mililitara za 25 kuna. Umake i pekmeze uglavnom prodaju na sajmovima.

Ublažite opeklinu: Lavanda i med 'brišu' crvenilo od sunca
Ublažite opeklinu: Lavanda i med 'brišu' crvenilo od sunca

Iako se u Hrvatskoj, kažu Lisjakovi, iz godine u godinu povećava proizvodnja borovnica, tržišta za njih ima i mogli bi ih prodati i znatno više od sadašnje proizvodnje. Leo kaže da ni preprodavača ne nedostaje. Štoviše, više ih je nego proizvođača. I kod njih je bilo pokušaja ubacivanja, ali oni svoje proizvode uspijevaju sami prodati. Štoviše, mogli bi prodati i puno više borovnica nego što ih sad proizvedu.

Kažu da se prve borovnice u Hrvatsku uvoze većinom iz Španjolske i Maroka, ali u sezoni se u trgovačkim centrima, osim tih, prodaju domaće borovnice. Iako posla ima tijekom cijele godine, krajem kolovoza, kad završe s berbom, ima vremena i za odmor, koji obično provode na moru.

70 kuna kilogram 

Obitelj Lisjak ekološke borovnice prodaje u pakiranjima od 500 grama i od kilograma. 

60 kuna kilogram 

Borovnice drugih proizvođača, uzgojene na konvencionalan način, u Zagrebu se nađu za 60 kuna.

200 kilograma poberu na dan

U sezoni beru između 150 i 200 kilograma na dan. Dio prodaju kao svježe, a dio prerađuju.

20 kuna - pekmez 

To je cijena posudice s 212 grama pekmeza. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća