Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pustite ih da se dosađuju: Tako se kod djece potiče kreativnost

Kad roditelji uskaču svake sekunde, uskraćuju djeci priliku da razmišljaju. Djeca će tako naučiti da je uvijek potreban netko drugi kako bi organizirao njihovo vrijeme, ističu psiholozi

Mamaaa, meni je dosadno, rečenica je od koje se roditeljima diže kosa na glavi. Ne gubite živce. Lijek je pustiti ih da se sami snađu, savjetuju psiholozi. 

Djeca su navikla ispunjavati preuzete obveze, ali ne i samostalno organizirati svoje vrijeme. Okruženi stalnim podražajima, pomisao da je djetetu dosadno navodi roditelje na stalno strukturiranje njihova vremena.

Kids playing in the room | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime No dječja psihologica Žana Pavlović smatra da roditelji ne bi trebali preuzeti ulogu zabavljača nego da su tu kako bi pomogli djetetu da otkrije svoje sposobnosti i neke nove interese.

SVILENA REKREACIJA Spoj plesa i igre: Plesanjem na svili djeca razvijaju tijelo i um

- Umjesto da upadnu u zamku i na djetetov problem odmah nude rješenje, bolje je da roditelji pitaju što misli da bi sad moglo raditi. Time se odgovornost za zabavu vraća djetetu. S vremenom će dijete znati što želi raditi i kako to ostvariti te će postati zadovoljno, sigurno u sebe i manje ovisno o roditeljima - pojašnjava Pavlović.

Mother and daughter together paint | Autor: Yuganov Konstantin                  Foto: Yuganov Konstantin Ako djeca ne mogu sama, nastavlja, roditelji im mogu pomoći u osmišljavanju aktivnosti koje odgovaraju dječjem rasponu pažnje, sposobnostima i uzrastu. No konstantne aktivnosti djetetu sputavaju maštu. A kad roditelji uskaču svake sekunde, uskraćuju mu priliku da razmišlja. 

- Ako roditelji ispunjavaju svaki dio djetetova slobodna vremena ne potiču razvoj odgovornosti, samopouzdanja i kreativnosti. Djeca će tako naučiti da je uvijek potreban netko drugi kako bi organizirao njihovo vrijeme. Nema ništa loše u stanju dosade, tj. u vremenu koje nije ispunjeno aktivnostima - pojašnjava Pavlović. 

TREBAJU NAM PROMJENE 'Kreativnost u našim školama zapostavljena je u potpunosti'

Također, nastavlja, sustavno organiziranje slobodnog vremena može naići na otpore kod djece koja nisu sklona uobičajenim i klasičnim aktivnostima već imaju specifične interese.

Foto: Dreamstime - Obično su to potencijalno darovita djeca ili djeca s teškoćama u razvoju kojima treba prilagoditi sadržaj, vrijeme i trajanje slobodnih aktivnosti - rekla je Pavlović.

Školski praznici stoga su odlično vrijeme za učenje novih vještina i znanja, a bude li ponekad djetetu dosadno, ne očajavajte. Dosada, osim što razvija kreativnost, natjerat će dijete da se nauči rješavati probleme. Dosada će također primorati djecu da prouče okolinu u kojoj se nalaze, pronađu zabavu i više se igraju s drugom djecom. Čak i ako izaberu da ništa ne smisle, i na to imaju pravo. Mogu izabrati dosadu. No kroz neko vrijeme zaigrat će se dekom, prstima, slamčicama, ambalažom... 

Father Scolds Daughter and Mom Working on Laptop. | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime Kako ističu psiholozi, važna je i igra radi igre, ne mora svaka aktivnost biti u svrhu učenja. Također, dosadu im nećete riješiti paljenjem TV-a jer ponekad samo traže vašu pažnju pa se spustite na pod i družite se.

- Djeca kao i odrasli, moraju imati vrijeme da zastanu i bulje u prazno. Tako se pune baterije, a u trenutku kad ne znaju što bi sami sa sobom, razvija im se njihova urođena kreativnost - tvrdi dr. Teresa Bolton, američka stručnjakinja za obrazovanje.

Komentiraj, znaš da želiš!