Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vladino tajno potkrovlje: Stan je uređivao više od 10 godina

Vlado Kalember je na zagrebačkoj Trešnjevci uredio stan na zadnjem katu iz kojeg se ne čuju ni buka ni galama. Uređivao ga je 10 godina, a stan je ispunjen brojnim antiknim detaljima

Tražio sam stan na najgornjem katu obiteljske kuće. Dovoljno nisko da se jednom, kao onemoćali starac, ne trebam penjati na peti kat. Htio sam kut, prozore na tri strane, rekao nam je Vlado Kalember (66). 

Baš takav kupio je 1995. na zagrebačkoj Trešnjevci. Htio je niski roh bau, pa da sve u stanu bude završeno prema njegovim željama. Stan je, primjerice, imao kockaste noseće stupove, a Vlado je htio okrugle pa su to radnici doradili. Više od deset godina uređivao je i namještao stan.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

- Volim klasično uređene stanove. Prostrani dnevni boravak podijelio sam na dva dijela. Manji dio je namješten antikno, veći normalno - priča. 

Painted Indian hand with mehndi ornament DREVNA METODA Eterična ulja koja mogu privući novac, sreću i mir u vaš dom

Pronašao je neobarokne fotelje, potom i restauratora, pa prošao znatno jeftinije nego da je kupovao te iste fotelje. Osim toga, kaže, tkanine su bile po njegovu ukusu.  Najskuplji komad namještaja je bidermajer komoda za koju bi danas u trgovini izdvojio i do 150.000 kuna.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na turneji u Australiji bio je u kafiću uređenom kao stan. Dojmio ga se je plinski kamin. Isti takav nabavio je u Engleskoj. U kaminu su grane od vulkanske lave koje, kaže, nije puno platio. Ispod 400 kuna.

Samo je kuhinju mijenjao posljednjih 20 godina. Sve ostalo je, kaže, isto kao i kad se uselio. Zidove mu krase slike poznatih umjetnika, poput Berbera, Vejzovića... Kat je uredio kad se vjenčao i dobio sina. 

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

- Sve je, osim parketa i zidova koji nisu bili obojeni, bilo gotovo kad sam se uselio. Kat nisam ranije uređivao jer sam živio sam - kaže Kalember.

Iako je stan od 120 kvadrata donjeg prostora i 90 kvadrata gornjeg idealan za tulume, Vlado ih nikad nije radio. To je, umjesto njega, činio Nenad Ninčević, koji je jedno vrijeme s Vladom živio u stanu.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Obično subotom, kad je Kalember bio na gažama. U donjem dijelu stana su dnevni boravak, kuhinja, kupaonica, spavaća soba i garderoba. Nakon uređenja na katu su dvije spavaće i jedna radna soba, garderoba i kupaonica. Radna je zvučno izolirana pa može i noću glasno svirati da ga se ne čuje.

ISKORISTILI SVAKI CENTIMETAR Naš raj u Lici: U maloj kućici od 27 kvadrata imamo baš sve

U modernom stanu i antika

Kalember voli antiku, povijest, pa je cijeli stan ukrasio antičkim detaljima. Između prostrane dnevne sobe i predvorja smjestio je kopiju kipa Venere, božice plodnosti. Dio iznad ulaznih stepenica nekad je bio biblioteka u kojoj je Vlado volio sjediti i čitati povijesne knjige. Danas je to prostor u kojemu je smješten bicikl.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Televizor ima u svakoj prostoriji

Dom mu je ispunjen figuricama iz zemalja koje je proputovao. Svaka prostorija, pa i kupaonica i kuhinja, ima televizor. Prije nekoliko godina dosadila mu je bijela kuhinja pa ju je zamijenio crvenom. 

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Komentari (8)
  • Moram priznati da mi se jako sviđa kako je Kalember uredio stan. Ima se ukusa ali i novaca za uređenje. Antikni detalji lijepose uklapaju i podsjećaju ga na mjesta koja je proputovao. Sve u svemu, jako lijepo.

    31. 7. 2019,   17:28
  • Ovo je prica o covjeku koji zna kako se zivi. Znate tu njegovu pjesmu?

    31. 7. 2019,   17:59
  • Uživa i pod stare dane

    31. 7. 2019,   21:06