Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za samca: Mini stan u centru Zagreba - ima tek 12 kvadrata

None Foto: Pixsell/Starling nekretnine 10

U centru Zagreba našli smo jedan od najmanjih stanova na tržištu. Ima sve što treba samcu - kupaonicu, kuhinju, dnevni boravak i sve je - na dohvat ruke

Po uzoru na Pariz i Tokio, i u Zagrebu (ali i u cijeloj u Hrvatskoj) sve je više minijaturnih stanova koji se prenamjenjuju iz tavanskih ili podrumskih prostora ili pregrađivanjem većih stanova.

POGLEDAJTE VIDEO (pet načina kako možete ugrijati dom):

Jedan takav pronašli smo u centru Zagreba, u Primorskoj ulici. Broji svega 12 kvadrata i jedan je od najmanjih koji smo ikad vidjeli. Malih stanova, od 15-ak ili 20-ak kvadrata, objašnjava nam agent nekretnina, Luka Prica, u centru Zagreba sve je više. Donedavno je samcima idealna bila garsonijera do 30-ak kvadrata, no kako su cijene skočile, a cijene malih stanova su i više od prosječnih cijena “običnih” dvosobnih stanova, odlučuju se i na manje.

FENG SHUI SAVJETI Privucite novac: Držite u stanu bosiljak, spuštajte WC dasku...

- Ljudima se sve više sviđa koncept malih stanova, a to se pogotovo odnosi na ljude koji žive sami. Čak i ako se za njega moraju kreditno zadužiti, kredit obično ne prelazi njihove realne mogućnosti. Drugi su razlog sve više cijene kvadrata pa nije ni čudno da se ljudi odlučuju skučiti u skučenijim prostorima, s mišlju da ih jednoga dana zamijene većim ili da kupe veći, a manji stan ostave za kratkoročni ili dugoročni najam radi popunjavanja kućnog budžeta - objašnjava nam Luka Prica iz Starling nekretnina.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Luka Prica

Trend kupnje takvih malih stanova u podrumskim prostorijama raste iz godine u godinu pa agent kaže kako su oni postali izuzetno traženi i samo za dnevni najam. Mali je ulog, a veliki dobitak.

- Od ovakvog malog stana može se povući oko 230 eura, za dugoročni najam, ili 500-600 eura neto za kratkoročni najam, pogotovo ako se nalazi na dobroj poziciji - kaže.

Ovo nije prvi minijaturni stan koji je prodao, iako ih do prije tri godine nije ni preuzimao jer, objašnjava, za suterenske stanove nije bilo baš interesa.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Sad imamo već predbilježene kupce, pa takav stan ode u roku od tri ili četiri dana - kaže.

Objašnjava i da otkako je u Hrvatskoj sve bolja ponuda namještaja, kod nas je porastao nivo uređenosti stanova za najam pa se sve više iznajmljivača odlučuje na estetske zahvate, uklanjanje starog i dotrajalog namještaja te zamjene s relativno jeftinim, ali namještajem koji će jedno vrijeme služiti svrsi.

Lijekovi ZBOG KANCEROGENOG SPOJA U Hrvatskoj povukli dva, ostala su četiri lijeka protiv žgaravice

Unatoč tome što je životni prostor koji si mladi mogu priuštiti sve manji i manji, bitno je da ipak ima priliku ispuniti sve osnovne životne funkcije. Ovaj stan u Primorskoj za sada nije uređen, a prvotno je prenamijenjen iz drvarnice. Prozor gleda na dvorište, a kupaonica je odvojena i također ima mali prozor. Stan je zapravo jedna prostorija u kojoj u jedan kut stane kauč na razvlačenje, a u drugi kuhinja.

Kupila ga je djevojka koja nije iz Zagreba, a cijena cijelog stana, s ulaznim prostorom od tri dodatna kvadrata, bila je 26.000 eura. Za nju samu to je idealno, pa čak i kad joj majka dođe u posjet, tu će biti dovoljno mjesta, govori Luka Prica.

Koliko god skučen bio, mali stan, ako u njega nije tek “nabacan” stari namještaj bez ikakve organizacije, itekako posjeduje svoj šarm.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Uređenje nije toliko zahtjevno. Skromna kvadratura zahtijevat će mnogo manje financijskih izdataka, ali je izuzetno bitno da pri tome namještaj bude iskombiniran po mjeri.

Pametna rješenja tu su najvažnija kako bi se prostor iskoristio do maksimuma. Stručnjaci kažu kako je najbolje kombinirati trajne materijale, kinetičke elemente i po mjeri rađene detalje jer ovi stančići otkrivaju kako se itekako može živjeti u malim prostorima uz zadržavanje svih uvjeta potrebnih za ugodan život. Tu se mora upotrijebiti sva mašta - kako biste u “sobičak” ugurali sve što treba.

Organiziranost i urednost nešto je što ovi prostori zahtijevaju, pogotovo ako to za nekoga postaje stalan životni prostor. U njemu do izražaja dolazi svaki komad namještaja koji je viška, svaki stolac, slika, ormarić ili stolić...

Foto: Starling nekretnine

- Principu uređenja i projektiranja koje arhitekti i dizajneri prate kod opremanja ovakvih prostora je princip uređenja brodskih kabina. Svaki centimetar je bitan, svaki centimetar mora biti iskorišten i funkcionalan - kaže agent Luka Prica.

U produžetku čajne kuhinje ovog stana u Primorskoj nadovezuje se sklopivi stol i samo dva stolca. Krevet je zapravo trosjed na razvlačenje, koji se svaki dan posprema, tako da sredina prostorije ostaje prazna i kako bi se olakšalo kretanje. S lijeve strane od ulaza smješten je TV i integrirani ormar, koji nije dublji od 50 centimetara kako ne bi ulazio previše u prostor.

OTKRILA SVOJU TUŽNU PRIČU Beskućnica sa zlatnim glasom: Očarala svijet arijom u metrou

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

PRINC HARRY ŠOKIRAO JAVNOST OVIM POTEZOM: 'Ne želim da Meghan završi kao moja majka'

Komentari (27)
  • Postoje auti sa vecim komforom...

    2. 10. 2019,   19:27
  • Ovo mi izaziva klaustrofobiju😱

    2. 10. 2019,   19:29
  • To nije stan nego krletka

    2. 10. 2019,   19:22