Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gotova stvar: Vladajući će ipak izglasati izmjene Zakona o Ini

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Andrej Plenković u strahu od Europske unije mijenja zakon o Ini, dok Mađarska za EU ne mari i štiti svoje kompanije. MOL sad ima 49,1 posto u Ini, a navodno i 1,6 posto na skrbničkim računima

Vladajuća većina predvođena HDZ-om ipak će izglasati hitne izmjene Zakona o privatizaciji Ine.

Opravdanje da bi nas u suprotnom Europska komisija poslala pred Europski sud nije zadovoljilo oporbu. SDP je predložio 300 amandmana koji su u biti besmisleni jer traže izbacivanje neke riječi.

- Ovim se prepušta Ina MOL-u. Očito je i Plenkoviću, kao i Sanaderu, cilj stvoriti uvjete da Mađari mogu preuzeti Inu u potpunosti, što je izdaja nacionalnih interesa - poručio je jučer Davor Bernardić (SDP).

Zagreb: Zastupnici u Saboru raspravljali o privatizaciji INA-e INA 'ZAPALILA' SABOR Bernardić je optužio Vladu za izdaju, a Bulj poderao zakon!

Zakonom se omogućuje lakše preuzimanje većinskog paketa Ine. Vlada više to ne može blokirati kao ranije, nego može pokušati zaustaviti preuzimanje samo ako se ocijeni da bi novi vlasnik svojim planom poslovanja ugrožavao nacionalnu energetsku sigurnost. Inače, Mađarska ima zakon kojim štiti od prepuštanja upravljanja strancima u energetskom sektoru.

Suđenje Sanaderu i dalje traje

Ali oni se ne obaziru na kritike EU. Neki stručnjaci smatraju i da smo mogli ići na Europski sud ili tražiti odgodu cijelog postupka dok ne završi suđenje Ivi Sanaderu.

Sanaderu je i jučer, kilometar zračne linije od Sabora, trajalo suđenje o prepuštanju upravljačkih prava u Ini Mađarima i potpisivanju štetnog preuzimanja plinskog biznisa. No Vlada je sve odlučila završiti što prije, a u skladu s politikom pokušaja normalizacije odnosa s Mađarskom.

Zagreb: Počelo ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL TRAŽILI IZUZEĆA Sud odbio Sloković i Sanadera: Nastavljaju suđenje za Ina-Mol

MOL sad ima 49,1 posto u Ini, a navodno i 1,6 posto na skrbničkim računima. Nakon ovog zakona mogu puno lakše otkriti karte te preuzeti puno vlasništvo i time ostvariti i formalne pretpostavke da u potpunosti upravljaju tvrtkom. Ministar energetike Tomislav Ćorić je ranije poručio da je plan Vlade i dalje otkupiti Inu, a ne predati je MOL-u. To je najavljeno i prije dvije godine.

Ina - MOL u brojkama: 

1,6 posto dionica Ine navodno kontrolira MOL preko skrivenih računa. Sad ih mogu aktivirati i imati većinski udio - 50,7 posto

16,2 milijarde prihoda imala je Ina u prvih devet mjeseci prošle godine, a dobit je premašila milijardu kuna

44,8 posto u kompaniji ima hrvatska država, ali upravljanje je prepušteno Mađarima, koji imaju 49,1 posto

6,2 milijarde dolara je MOL oštetio Inu, tvrdila je Milanovićeva vlada, ali je spor glatko izgubila

6,5 milijardi kuna mogla bi platiti država ako MOL dobije arbitražu.

 

Komentari (164)
  • sdp se sveo na kopiju živog zida.. protestni amandmani??!? Pozivaju se na svoje birače čije interese navodno brane, a onda objašnjavaju svoju politiku protestnim amandmanima.. svašta..

    19. 2. 2019,   19:23
  • Izmjena ovog zakona je obveza Hrvatske iz pred pristupnih pregovora. Nema veze sa vezom o čemu su danas cijeli dan balegali onih pet jadnika iz SDP- a, "veliki državotvorci i spasitelji" sa svojih 300 amandmana tipa "U članku 10. predlaže se izostavljanje slova "i". INA je kompanija a Hrvatska je demokratska država utemeljena na tržišnoj a ne državnoj ekonomiji. I kava je to floskula "strah od Europske unije"? Mi smo "Eurposka unija", mi i svi drugi iz saveza koji se zalažu za temeljne principe na kojima unija počiva. Samo neuki ili oni koji nas ne žele u tom društvu odvajaju Hrvatsku od Unije.

    19. 2. 2019,   20:16
  • SDP-ejci ju prodali a sad bi da jos ostanu u foteljama INE i da se njih pita sto ce i kako !! Oj drugovi jel vam zao,rastanak sa foteljama INE se primakao !!! Dosta ste se sepurili u INI !!!!

    19. 2. 2019,   20:19