Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Još nije definirana ovogodišnja komemoracija u Bleiburgu'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Austrijska novina agencija APA izvještila je da se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti

Predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda (PBV) Vladimir Šeks izjavio je u srijedu da se još ne zna kako će izgledati ovogodišnja komemoracija na na Bleiburškom polju, nakon što je Katolička crkva u Koruškoj zabranila misu, a PBV najavio "komemoraciju s vjerskim obilježjima".

Još nije definirano hoće li se na Bleiburškom polju održavati misa ili samo molitva, i hoće li je voditi hrvatski svećenik, izjavio je Šeks Hini dan nakon što su iz PBV-a priopćili da je pronađeno rješenje da se u subotu, 18. svibnja, na Bleiburškom polju "održi komemoracija s vjerskim obilježjem".

Ivana Markovic REKLA JE ODLUČNO NE Prva žena Supetra: Bleiburg? Hvala, imamo važnijih stvari

Šeks pojašnjava da  sadržaj te komemoracije ovisi o tome kako će se razvijati dogovori između Biskupije u Klagenfurtu  i Hrvatske biskupske konferencije.

"Vode se diplomatski razgovori bez javnosti i ne zna se kada će dogovor biti postignut",  kaže Šeks.

Hrvatska strana, kaže, u dijalogu nastoji doći do zadovoljavajućeg rješenja kako bi se misa ipak održala, a da se u isto vrijeme eliminiraju sve primjese koje bi mogle imati konotaciju da se radi o veličanju NDH i ustaških simbola.

SUPETAR PLAĆA DRUGU PROSLAVU Odbili dati novac za 'Bleiburg': Ta smo sredstva već predvidjeli

Dakle, da ta komemoracija bude dostojanstvena i s pijetetom prema žrtvama Bleiburga i križnih puteva, poručuje Šeks u ime organizatora komemoracije, PBV-a. 

Crkva u Koruškoj smatra da se misa politički instrumentalizira 

Katolička crkva u Koruškoj odbila je prošloga tjedna molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na polju pored Bleiburga zato jer drži da se ta misa politički instrumentalizira.

"Ukupna slika te manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se Crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru", priopćeno je iz Crkve u Koruškoj. 

PRIOPĆENJE HDZ: Hasanbegović pridonosi zabrani mise na Bleiburgu

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) potom je izrazila duboko neslaganje s tom odlukom i u cijelosti odbacila razloge koji se navode za takvu odluku.

HBK je ocijenila da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih".

Katolička crkva u Koruškoj u ponedjeljak je objavila kako ne namjerava odgovarati na reakciju HBK-a, a glasnogovornik nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt Matthias Kapeller rekao je kako Crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više za reći od onoga što je na tu temu priopćila ranije.

Zagreb: U hotelu Westin održana sjednica PredsjedniÅ¡tva i Nacionalnog vijeća HDZ-a VLADIMIR ŠEKS: 'Zabrana mise na Bleiburgu ide na ruku samo ekstremistima...'

Na upit je li moguće unatoč zabrani održavanja mise na Bleiburgu održati liturgiju, Kapeller je kazao kako se se "radi o privatnom posjedu, a u Austriji svatko može na svoj privatni posjed pozvati svećenika da mu tamo održi misu".

Austrijska novina agencija APA izvještila je da se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti.

 

Komentari (7)
  • Da si ti Šeks prije 20 godina bio pepeo,danas bi nam svima bilo bolje!

    13. 3. 2019,   17:13
  • Ja mislim da bi Vice i Šeks trebali pozvati Zdravka da vodi misno slavlje, do sad je uvježbao u Međugorju

    13. 3. 2019,   12:57
  • I poslije Šeksa ,Šeks ,pa daj .

    13. 3. 2019,   12:34