Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kina uzvraća udarac: Uhitili su bivšeg kanadskog diplomata

None Foto: Thomas Peter

Kanada je potvrdila da je njezin državljanin uhićen u Kini, ali je priopćila da ne vidi eksplicitnu vezu s uhićenjem Meng Wanzhou u Vancouveru

Bivši kanadski diplomat uhićen je u Kini i njegov sadašnji poslodavac kaže da radi na "brzom i sigurnom oslobađanju", a uhićenje svog državljanina potvrdila je i Kanada.

Međunarodna krizna skupina priopćila je da je "upoznata s izvješćima" o uhićenju Michaela Kovriga, koji za nju radi od veljače 2017. kao savjetnik za sjeveroistočnu Aziju, javlja BBC u utorak.

Kovrig je ranije radio kao diplomat u Pekingu, Hong Kongu i UN-u u New Yorku. Bio je djelatnik kanadskog ministarstva vanjskih poslova od 2010. do 2016., a u Hong Kongu i Pekingu je radio od 2012. do 2016.

ČEKA SE ODLUKA SUDA Bijes Kineza: Ni jedna država dosad se nije žalila na Huawei

Detalji uhićenja zasad nisu poznati. Ta se vijest pojavila nekoliko dana nakon što su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou, šeficu financija tvrtke Huawei i kći njezina osnivača.

Zasad nije poznato postoji li veza između ta dva slučaja.

Kanada je potvrdila da je njezin državljanin uhićen u Kini, ali je priopćila da ne vidi eksplicitnu vezu s uhićenjem Meng Wanzhou u Vancouveru.

Izrazivši "duboku zabrinutost", ministar za javnu sigurnost Ralph Goodale potvrdio je da je Kanada upoznata s uhićenjem u Kini, prenosi Reuters.

Huawei's Executive Board Director Meng Wanzhou attends the VTB Capital Investment Forum "Russia Calling!" in Moscow KINA UPOZORAVA KANADU: "Oslobodite šeficu Huaweija ili ćete snositi teške posljedice"

Goodale je rekao da "u ovom trenutku nema eksplicitne naznake" da je uhićenje Kanađanina povezano s uhićenjem čelnice Huaweia.

Odnosi između Kanade i Kine jako su napeti zbog uhićenja Meng Wanzhou 1. prosinca. Njoj prijeti izručenje Sjedinjenim Državama, koje smatraju da je tvrtka Huawei od 2016. prodavala američke proizvode Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama.   

Komentari (8)
  • Huawei je postao pre velika konkurencija Amerima i sada to treba uništiti. Ali to su kinezi, dugo su bili potlačeni i brijem da su na pravome putu da zavladaju svijetom, a što se tiče Huawea to je pre brutalan mobitel i uništiti će i Iphon i samsung

    11. 12. 2018,   21:38
  • Prebrzo se huawei digao, sad hoce da ga sruse.

    11. 12. 2018,   21:15
  • Misli kanarinac Trumpina da će se sa Kinom igrati kao i sa ostatkom europe i svojih satelita, Kinezi su odmah pokazali zube i ne odustaju ni milimetra, a bit će tu još svašta, a Kanada je samo potrčko u tom prljavom poslu amerike.

    12. 12. 2018,   07:56