Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mirko je ležao i umirao, a ona je klečala i držala ga za ruku...'

None Foto: Pixsell/Facebook 6

Svjedočenjem Ivana Topolovčana, svekra okrivljene Ksenije Topolovčan (30) koja je lani 9. travnja nožem ubila supruga Mirka (39) nastavljeno je suđenje u Varaždinu

Svjedočenjem Ivana Topolovčana, svekra okrivljene Ksenije Topolovčan (30) koja je lani 9. travnja nožem ubila supruga Mirka (39) u spavaćoj sobi obiteljske kuće u Budančevici, nastavljeno je suđenje na Županijskom sudu u Varaždinu.

- Sjedio sam u dnevnoj sobi i gledao televiziju. Čuo sam da su lupila vrata na spavaćoj sobi te naglo otvaranje ladice u kuhinji. Nisam čuo da bi se nešto drugo događalo. Kad sam došao u sobu, Mirko je ležao na leđima na krevetu i grgljao, a Ksenija je klečala pokraj njega i držala ruku na rani, te ponavljala 'Joj Mirko što sam to napravila? Nisam to htjela napraviti'. Iz rane je izlazilo jako malo krvi. Nisam siguran jesam li prvo zvao 112 ili sam iza regala uzeo plastičnu cijev i njome udarao Kseniju. Nisam se ranije miješao u njihove svađe jer mi je tako savjetovala policija, nakon nekih incidenata. Ksenija je bila vrlo agresivna kada je pijana, a pijana je bila gotovo stalno. Jednom je dohvatila valjak za tijesto i krenula na mene, a potom i dva noža pa sam ih sklonio iza regala kao i još nekoliko noževa. Do svega toga ne bi došlo da oboje nisu pili i zbog toga su im oduzeli i djecu. Konstantno sam govorio sinu da mora prestati piti, ali me nije slušao. Bio je vrlo tvrdoglav - rekao je otac ubijenog Mirka.

Foto: epodravina.hr/facebook

'Stalno su se opijali'

Ispričao je da je Ksenija u rijetkim slučajevima, kada je bila trijezna, obavljala kućanske poslove. K njima se doselila 2014. godine i od tada su se stalno oboje opijali. Katkada bi mu znali uzeti iz auta vino koje je dovezao iz vinograda za radnike koji su pomagali oko plastenika, a onda su mu u Centru za socijalnu skrb savjetovali da više ne dovozi vino.

No, Kseniju i Mirka to nije spriječilo da se i dalje opijaju. Mirko bi, kaže, zaradio nešto novaca na izradi plastenika, a Ksenija mu je znala uzeti taj novac za alkohol. Uz to, znala je sakriti prazne bočice alkohola u koš s prljavim rubljem u kupaonici.

OPTUŽNICA ZA UBOJSTVO Muž je spavao, a Ksenija je bila pijana i zabila mu nož u srce

Otac ubijenog, koji je i sam liječeni alkoholičar, kazao je da su njegova sina mnogi cijenili, da je uvijek volio svima pomoći i da mnogima nedostaje zbog toga. Završio je i dva razreda klasične nabiskupske gimnazije jer je Mirkova majka htjela da on bude svećenik, ali je odustao od toga jer su ga zanimale druge stvari.

- Alkohol je počeo konzumirati nakon 20. godine, ali bi se napio tek da do tri puta mjesečno. Ksenija je pila i kad je bila trudna. U šestom mjesecu trudnoće u bolnici su joj izmjerili 4 promila alkohola. Pila je i kad je rodila. Mještani bi je vidjeli da vozi dijete u kolicima i bocu alkohola, te da viče i psuje dijete jer je plakalo. Njih dvoje kao da su bili vezani pupčanom vrpcom. On joj je sve tolerirao - kaže Ivan Topolovčan.

Foto: Facebook/Great danes "Von Unterwein"

Prema Kseniji se kaže, nikad nije neprimjereno ponašao, a niti je dodirivao kako je ona ispričala tijekom svog iskaza. Ksenija mu je potom na raspravi predbacila da je njezine bradavice nazivao 'gumbeki'.

ODRŽALI PRIPREMNO ROČIŠTE Pili su i svađali se: Muža ubila na spavanju, ubola ga u srce...

- S obzirom na svoje životno iskustvo jer sam radio među ženama, znam kako se ponašati pred takvom osobom, koja je spremna na sve izgovore kako bi se opravdala s obzirom na alkohol - rekao je otac ubijenog, opovrgavajući snahine optužbe o neprimjerenom ponašanju.

Obrana okrivljene i sama okrivljena podsjetila ga je da je pred njezinom sestrom rekao da konačno spava mirno i da se tako nije naspavao punih 20 godina. Tada je pojasnio sudu da je time mislio kako više ne strahuje i ne iščekuje što će se dogoditi između njih dvoje te da je Ksenija znala i po 20 puta ići na zahod tijekom noći.

Ispričao je također da je Ksenija bila na liječenju u Jankomiru, a sin u Vrapču. Kaže da iako njegovi unuci imaju i baku i djeda po majčinoj strani i rodbinu, jedino je on taj koji ih posjećuje u udomiteljskoj obitelji.

Varaždin: Početak suđenja Kseniji Topolovčan optuženoj za ubojstvo supruga | Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- Nisam je ja prijavio Centru za socijalni skrb da pije. Patronažna sestra koja je dolazila u kuću zbog unuka koji je rođen kao nedonošče je vidjela da je uvijek pijana. Najviše je pila votku - kazao je.

Priznao je da njegov sin Mirko nije bio anđeo i da njih dvojica nisu bili u najboljim odnosima.

- Kakav je njihov odnos bio, najbolje pokazuje to što je Mirko ocu znao govoriti: 'Ne želim ti da umreš, želim da krepaš. Kremirat ću te i staviti u pseću zdjelu, a zatim u WC školjku i pustiti vodu' - dodala je tijekom svekrova iskaza okrivljena Ksenija, koja je također svekru postavljala pitanja tijekom njegova svjedočenja. 

Komentari (41)
  • U šestom mjesecu trudnoće u bolnici su joj izmjerili 4 promila alkohola jadno djete strava aj bok

    15. 1. 2019,   15:41
  • Zanimljiva su mi neka stajališta. Kad muškarac udari ženu, on je monstrum. Kad žena ubije muškarca, onda si je on sam kriv i to je zaslužio... Većina komentatora ovdje komentira i osuđuje njihovo pijančevanje. Ok, to je s pravom. No, svi nekako izbjegavaju komentirati sukus teme, ono zbog čega se njoj sudi, a to je ubojstvo. Ne sudi joj se zbog alkoholizma, već zbog ubojstva!. Da je on ubio nju, svi bi pričali o nasilju nad ženama. Ovako, svi glasno - šute.

    15. 1. 2019,   18:47
  • Jadna djeca iz ovakve obitelji.

    15. 1. 2019,   15:55