Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Monstrum rođen da ubija: Iz zatvora krenuo u krvavi pohod

None Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Sa 17 godina Srđan Mlađan ubio je dvoje ljudi, opljačkao banku te prijetio ubojstvom. Osuđen je na 10 godina zatvora. Pustili su ga na slobodni vikend, a tad je opet opljačkao banku, ubio policajca...

Hrvatsku javnost zapanjili su svojom mladošću, lakoćom kojom su, često bez ikakva razloga, ubijali svoje žrtve te okrutnošću u počinjenju zločina. Oni se za svoj zločin nisu pokajali...

Srđan Mlađan najpoznatiji je višestruki ubojica u Hrvatskoj. Ubio je troje ljudi do svoje 21. godine. Iz zatvora u Lepoglavi bi trebao izaći 2027. godine.

'NIJE POKAZAO NI JEDNU EMOCIJU' Šunjergu osudili na 40 godina: 'Podmuklo je ubio majku i oca'

Monstrum, rođen da ubija, zvijer, kako su ga mediji opisivali, gotovo većinu vremena provodi na Odjelu pojačanog nadzora. Teško će dobiti i vikend izlazak jer je na posljednjem takvom, 17. veljače 2002., godine krenuo u krvavi pohod. 

Znali su da je naoružan i spreman na sve

Izašao je na 21. slobodni vikend dok je izdržavao desetogodišnju kaznu u Požegi zbog ubojstva gimnazijalke Elizabete Šubić (16) i umirovljenika Petra Jančića (61). Vikende je zaradio uzornim ponašanjem. Nije se vratio u zatvor na vrijeme pa je uprava odmah obavijestila policiju kako je opasni ubojica na slobodi. 

Duško Mirković/PIXSELL | Autor: Duško Mirković/PIXSELL Foto: Duško Mirković/PIXSELL

Maskiran crnom kapom s prorezima i naoružan pištoljem, zaprijetio je službenici Sisačke banke u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu i pobjegao s 80.300 kuna. Policajci su znali da je Mlađan spreman na sve, sklon nasilju i raznim drugim kaznenim djelima te da je vjerojatno naoružan. 

Oko 19.45 sati tri policajca, među kojima je bio i Milenko Vranjković, došli su pred zgradu u Ulici Ante Jakšića 22 na dojavu da bi Mlađan mogao biti u stanu na četvrtom katu. Pozvonili su, ali nitko nije odgovarao. Vranjković je sam krenuo prema prizemlju i sreo Mlađana koji se vraćao iz trgovine. Pokazao mu je isprave i tražio od njega osobnu iskaznicu. Mlađan je izvadio Berettu kalibra 9 milimetara i pucao u policajca. Prvi hitac ga je ubio. 

Nakon pregovora sa policijom predao se

Ukrao je službeni pištolj i pobjegao u Maksimir. U trenutku kada je Nikolina Kosović ulazila u svoj stan u Kollerovoj 5, zaprijetio joj je pištoljem i ušao u stan u kojem su bili njezina majka Božena i brat (17). Načelnik Ivan Babić pregovarao je s otmičarem do 1.30 sati. Mirno se predao i svi su prošli neozlijeđeni. 

24sata | Autor: Boris Scitar/PIXSELL Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Pronašli su oba pištolja, a u stanu, kojeg je Mlađan iznajmio, pronašli su domaćeg i stranog novca. 

Sljedeći dan doveden je u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu s kaznenim prijavama za teško ubojstvo, teške krađe i zatočenja. Pljačku mu nikada nisu dokazali. 

Na suđenju skočio na sestričnu: 'Ku**, platit ćeš mi za ovo!

Na suđenju, sedam mjeseci kasnije, svjedočila je Mlađanova sestrična Dragana Bodlović. Dvije noći prije ubojstva policajca spavao je kod nje. U nedjelju navečer, nakon što su na vijestima čuli da je pobjegao zatvorenik, bratić joj je priznao da se radi o njemu. U ponedjeljak mu je pomogla da unajmi stan. 

Kobne večeri bila je s dečkom u svom stanu u Kellerovoj ulici 5. Čuli su buku i Davor je izašao pogledati što se događa. Vidio je siluetu muškarca s pištoljem, a tada su čuli vrisak. 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

- Jeste vi rekli policiji tko je u stanu - pitao ju je Mlađanov odvjetnik Silvije Degen. Dragana je odgovorila potvrdno.

- Zašto si to rekla? - pitao ju je Mlađan povišenim tonom, a ona mu je odgovorila 'Kako zašto?'.

- Je li ti žao što si to rekla? - bio je uporan Mlađan na što je reagirala sutkinja Lana Peto - Kujundžić. Zabranila mu je to pitanje i zaprijetila da će ga kazniti.

- Ku**, platit ćeš mi za ovo! - viknuo je i skočio na djevojku. Pala je na podij pred sutkinjom. Pravosudni policajci počeli su se hrvati s njim, ali tek ga je brat ubijenog policajca svladao. Skočio je iz drugog reda sjedala i udario ga u glavu. Stavili su mu lisice na podu, a Mlađan je cijelo vrijeme siktao i puhao. 

Obožavao je film 'Rođeni ubojice'

Njegovi poznanici ispričali su kako je desetak puta pogledao film 'Rođeni ubojice', a u bilježnice je lijepio isječke iz crnih kronika s ekstremno agresivnim porukama. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Degen se držao psihijatrijskog vještačenja prema kojemu je njegov branitelj imao psihoze zbog kojih će mu trebati trajno psihijatrijsko liječenje, dr. Ivana Peko Čović rekla je kako Mlađan nije duševno bolesna već poremećena ličnost.

Srđan Mlađan rodio se 4. svibnja 1981. godine u Češkom Selu kraj Petrinje. Tamo je s vrlo dobrim uspjehom završio prva četiri razreda osnovne škole. Nakon što je počeo rat, s obitelji je pobjegao u Sisak. Osnovnu školu završio je s vrlo dobrim uspjehom i upisao Tehničku školu. Zbog šest negativnih ocjena ispisao se iz škole. 

Priznao je ocu za četiri teške krađe za vrijeme školovanja. Trenirao je hrvanje u klubu Sisak - Gavrilović, a 1995. godine postao je juniorski prvak Hrvatske do 66 kilograma. Zbog provale u školu i krađe videorekordera, nije se više natjecao. To je shvatio kao nepravdu. Međutim, iako se zajedno sa sudionikom hvalio time, škola nikada nije otkrila identitet lopova. 

Vještaci iz bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači zaključili su 1996. da je Mlađan u adolescentskoj krizi sa psihotičnim elementima. Preporučili su ambulantno liječenje, ali su bili protiv odgojnih i disciplinskih mjera kakve provode u zavodima za maloljetnike. Zbog liječenja je izostajao iz škole. Inzistirao je i opet upisao školu u Petrinji. Završio prvo polugodište s vrlo dobrim i onda se nešto prelomilo u njemu. 

'Da nije naišla ona, naišao bi netko drugi'

Hicima iz automata 2. siječnja 1998. godine ubio je Elizabetu Šubić (16) ispred škole. Čekala je dečka. 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

- Da nije naišla ona, naišao bi netko drugi, i ja bih ga ubio - šokirao je istražitelje izjava 17-godišnjaka bez mimike, bez emocija...

Dva tjedna kasnije pucao je na čuvara tržnice u Sisku jer mu je nešto dobacio. Muškarac se spasio bacivši se na pod. U veljači iste godine bez ikakvog povoda ubio je umirovljenika Petra Jančića u polumračnoj garaži. 

Osudili su ga na deset godina za dva ubojstva, pljačke banke i pokušaja ubojstva u Sisku tijekom 1997. i 1998. Za ubojstvo policajca dobio je 15 godina zatvora. 

Srđan Mlađan izjavio je kako je jedino rješenje za njega 'metak u čelo'.

Tema: Feljtoni

Komentari (43)
  • Nevjerojatno,kakav mi kazneni zakon imamo. Ovaj bez povoda ubio 16-godišnju djevojku i umirovljenika i dobio 10godina zatvora. I još ga tomu puštali na slobodne vikende... I onda bi neki uvodili višegodišnje kazne za bacanje baklji ili pjevanja zabranjenih pjesmi...

    20. 5. 2018,   07:35
  • Prva dva ubojstva i deset godina znaci zivot te djevojcice od 16 godina vrijedi ravno pet njegovih zatvorenih.i jos nakon svega sto je rekao muriji E pa sudstvo i sudac sutkinja nije niti bitno mozda je dobro da se i vama pozeli da budete u ulozi tih roditelja djevojcice i bas me zanima dali bi vasi kolege suci isto odrezali kaznu Taj je lik poremecen i njemu nema pomoci prevelike osim da ga se ukloni na bilo koji nacin iz drustva mozda da ga se i smakne jer je na proracunu jos ga treba i hraniti i cuvati ali niste ni vi svi skupa daleko od njega imate kao skole pravite se neki strucnjaci i onda takvog poremecenog lika pustite zato jer je rekao deset puta pristojno dobar dan.on je poremecena licnost prema doktorima ali vi ste lagano zaostalo retar....ni i svi zivoti su vama na savijesti nakon njegovog prvog pustanja. I mozete se vaditi na neznam sto ali to je tako

    20. 5. 2018,   07:25
  • u Petrinji je živio kod bake nedaleko naše kuće,kuča je prodana nakon što je on otišao u zatvor a baka umrla .....pričao mi jedan petrinjac kako je znao otići na pravoslavno groblje i ispred kapele pravoslavne promatrao Petrinju jer se od te kapele vidi cijela Petrinja i to naoružan ležao na zemlji i nasumce pucao,djevojku koju je upucao nije ni poznavao ,samo ga pitala koliko je sati ......odvratan,dobro je on sucima rekao da mu treba metak u čelo i sam zna da mu nema pomoči ,bio i ostao monstrum....

    20. 5. 2018,   07:54