Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na redu je prijedlog zakona o racionalizaciji državne uprave

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novim Zakonom o sustavu državne uprave omogućavamo provedbu reformskih mjera Vlade - depolitizaciju državne uprave, decentralizaciju i digitalizaciju, i to digitalizacijom uredskog poslovanja, tvrdi ministar

Saborski zastupnici u četvrtak će raspravljati o prijedlogu zakona o sustavu državne uprave kojim se, tvrde u Vladi, želi depolitizirati, profesionalizirati i racionalizirati državnu upravu, dok je za poslijepodne predviđeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Novi zakon predviđa ukidanje 20 tijela državne uprave, odnosno smanjivanje ukupnog broja tijela državne uprave s 52 na 32. Stvaraju se i uvjeti za obavljanje prvostupanjskih poslova državne uprave na razini najbližoj građanima, povjeravanjem poslova državnih ureda županijama.

Zagreb: Vlada održala 118. sjednicu ZAKONO DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA Sabor o konačnim izmjenama: 'Službenici će biti na određeno'

 - Novim Zakonom o sustavu državne uprave omogućavamo provedbu reformskih mjera Vlade - depolitizaciju državne uprave, decentralizaciju i digitalizaciju, i to digitalizacijom uredskog poslovanja - istaknuo je ministar uprave Lovro Kuščević.

 Zakonski prijedlog propisuje i da će upravnim organizacijama unutar ministarstava, umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara, upravljati ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici.

POKRENUO JU SDP Sabor je odbio interpelaciju o provedbi strukturnih reformi

 Na taj će se način, tvrdi ministar, smanjiti broj državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i značajnu uštedu novca u državnom proračunu. Time se, smatra, provodi i depolitizacija državne uprave jer će se osobe na navedena radna mjesta imenovati na temelju javnog natječaja.

 Prije rasprave o tom zakonu, zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o obvezama i pravima državnim dužnosnika kojim se predlaže da se kao dužnosnike utvrde glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik, a utvrđuje se i koeficijenti za obračun njihove plaće.

Zagreb: U Saboru je na redu izjaÅ¡njavanje o 313 amandmana o privatizaciji INA-e I ZAHTJEVI ZA STANKE Međusobne optužbe u raspravi o radu Vlade na sjednici Sabora

 Na dnevnom redu u četvrtak je i potvrđivanje tri međunarodna sporazuma - s Marokom, Poljskom i Republikom Korejom, a za poslijepodne je predviđeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Komentari (10)
  • Sve su to samo kozmetičke promjene, nema tu reformi. Najprije razdvajaju tijela državne uprave od Županija, onda ih opet pripajaju Županjama, i tako se zamračuju stvarni prikazi koliko je stvarno manje ili više ljudi zaposleno u državnim službama. Digitalizacija nije ništa novo, ona se provodi već godinama. Kušćević očito pretače iz šupljeg u prazno, pa da ispada da provodi neke reforme.

    10. 4. 2019,   18:31
  • Triba ga u potpunosti umanjit.Počnite od Županija i gradova.Hrvatska je zemlja mala i tribala bi imat 4 regije i najviše 60 zastupnika u Saboru 6 ministarstva i to je dosta.Jer kako je počelo iseljavanje mladih ne znam ko će im davat plaće i mirovine.

    11. 4. 2019,   07:59
  • ha ha ha, svi ovi koji zdušno podržavaju ove "reforme" i vladu su novoulogirani. Očito je počelo prije izbora novozapošljavanje podobnih trolera.

    11. 4. 2019,   07:21