Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otac splitskog divljaka: 'Morao sam mu lancima vezati motor'

None Foto: Facebook 2

Razgovarali smo s ocem mladića koji je razljutio javnost svojom bahatom vožnjom po Splitu. Kaže da je sve pokušao, od skrivanja motora do vezanja lancima

Nismo ga još vidjeli. Želimo da mu pritvor služi kao škola. To je pouka, neka vidi da je sam i da mora sam to ispraviti, rekao nam je otac splitskog mladića koji je u samo 24 minute uspio napraviti više od 80 prometnih prekršaja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Adrian (19) trenutačno se nalazi u pritvoru na splitskim Bilicama nakon što su snimke njegova divljanja na motociklu preplavile medije i napokon došle do policije. Oduzet mu je motor kojeg odmilja zove Suzana, a svoju razularenu vožnju objašnjava ovako: “Gdje je riskantno, poštujem prometna pravila, ali ne na legalan način, nego na način koji je u mojoj glavi”.

Javnost je ostala zgrožena njegovim bahatim ponašanjem i riskiranjem ne samo svog, nego i života ostalih sudionika u prometu. Prolazio je kroz crveno, vozio je po nogostupu, prelazio preko pune crte, vozio debelo iznad dopuštene granice, oduzimao je prednost, u blizini škole jurio je 150 na sat... Razgovarali smo s njegovim ocem kako bismo doznali odakle jedva punoljetnom mladiću takav sklop u glavi. 

VIDEO: SAD JURI U ZATVOR Divljak u Splitu zaradio milijun kuna kazni u samo 24 minute...

'Vezali bismo ga lancima'

- Apsolutno ne odobravam njegovo ponašanje. Ja i supruga smo deset puta, i više od toga, pokušavali to promijeniti. Oduzimali smo mu motor više od deset puta, vezali bismo ga lancima. On bi otvorio katanac, skinuo bi lance, sve bi uspio otvoriti. Na internetu bi vidio kako se katanac otvara žicom. Znali bismo odvesti motor na drugi kraj grada, u neku drugu garažu. Ostavili bismo ga u garaži od City Centra, a on bi ga svejedno našao - kaže nam Adrianov otac.

Zašto se niste riješili motocikla? Zašto ga niste prodali?

- Ma jesmo! Prodavali smo već više puta. Prodali bismo jedan motocikl, a on bi odmah kupio drugog - odgovara.

Odakle mu novac?

- On vam preko ljeta razvozi. Iz disko klubova noću razvozi pijanu omladinu i tako zaradi novce. Čime ih razvozi? S BMW-om - objašnjava nam otac.

U redu, odakle mu onda novac za BMW?

- On je sam sebi sve kupovao još otkad ima 14 godina. Kupio bi auto, pa bi ga onda prodao, pa nadodavao... - pokušava razjasniti otac.

Čekajte, kako mladić od 14 godina može kupovati takve stvari?

- Ma to je loše društvo, on i prijatelji su kupovali zajedno. Vozili bi se po trkaćim pistama. On je u tom sportu i u tim događanjima, oduvijek je u tome. Stalno je mijenjao aute i motore. Bavio se time bez da nas pita. A i taj motor ne košta 15 tisuća eura, kako se pisalo. Kupio ga je od jednog mehaničara, bio je neispravan. Takav motor možete kupiti za tisuću eura. On ga je rastavljao, popravljao i sređivao dok ga nije doveo u stanje kakvo je sada. Kupio bi aute na otpadu pa ih dovodio u stanje da ih se može voziti. Cijele noći bi popravljao, bojio i sređivao te bi ih onda prodao i kupio malo bolji model. Mi bismo mu malo pomogli vezano za osiguranje i registraciju. Ali ne slažemo se s tim njegovim hobijem -. kaže otac. 

'Neka djeca se ne mogu odgojiti'

Ako se ne slažete s tim, zašto ga niste spriječili? Zar niste mogli ništa poduzeti?

- Sve smo pokušali. Neka djeca se mogu odgojiti, a neka ne mogu. Neka se jednostavno rode tvrdoglava i ambiciozna te se žele po svaku cijenu baviti time, ali roditelji nemaju moć. Nemaju moć zabraniti mu, ali mogu ga usmjeriti. Zabraniti neke stvari je izvan naše moći - kaže otac.

- On je za auto zaradio godinama štedeći i razvozeći. Niti puši, niti pije, niti se drogira. Studira arhitekturu i dao je sve ispite. Ovo traje već pet, šest godina. Kupio je motocikl od 125 kubika sa 16 godina i od tada se borimo s njim. Ima sve dozvole, mi smo to financirali jer nismo htjeli da se nešto desi. Dok je bio maloljetnik, noćima nismo spavali, ali sad kad je punoljetan, mora odgovarati za svoja djela - kaže nam Adrianov otac. Otkrio nam je i kako je reagirao na odluku suda o zadržavanju u pritvoru.

- Stopostotno se slažem jer to mu je spasilo život. Ovo je prešlo svaku mjeru. Sudac ga je stavio u zatvor i to podržavamo. Još nemamo plan što učiniti kad izađe. Podržavamo da se motocikl trajno zaplijeni. Ne želimo platiti sve te kazne, on će ih platiti ili će odležati u zatvoru - kaže otac. 

NAPRAVIO 80 PREKRŠAJA U zatvor će na 13 dana, a žele mu trajno oduzeti i 'Suzanu'

Još nije posjetio sina iza rešetaka.

- Nismo ga još vidjeli, nemamo pravo pristupa. Odnijeli smo mu odjeću, uplatili novac da kupi četkicu. Posjetit ćemo ga, ali ne znamo još kad. Nećemo ga ni tješiti, mora sam u svojoj glavi sve skužiti. Ne može sad doći doma i misliti da je sve OK. Tek je ušao, neka ga tamo i neka leži te razmišlja bez telefona, cure, roditelja... Neka razmišlja kako će se ponašati kad izađe. Kao odrasla osoba ili kao dijete - rekao nam je otac.

POGLEDAJTE CIJELU SNIMKU DIVLJANJA

Tema: Hrvatska

Komentari (366)
  • Sretan je svaki otac,kad nema u kući ovakvog sina.Onaj tko nema ovo u kući ,isto tako ne može razumjeti ovog oca.Ja na žalost ovakvo nešto imam u kući i dobro razumijem ovog čovjeka..Imam sina od 25 godina,i stalne sukobe od njegovih deset jedanaest godina,,Do tad je bio jako plačljivim dijeteČesto bi se vraćao iz škole plačući,jer bih ga zraka malo starija djeca,a zraka bi ga na smiješni način,,kao aaa imaš curu,,iliaa ne zna reći slovo r,,ma dječje gluposti,,mi bi ga kući uvijek smirivala,ali kad je ušao u pubertet onda se sve naopako okrenulo,,,uvijek kontra,škola problemi,van kad iziđe alkohol,,užas,,,e sad prije godinu dana se razbolio na štitnjaču,,,sa sad je totalno pošizio,,,sad mu se radi o životu,jer je opet po svom kontra shvaćanju tablete okarakterizirao kao najveće zlo,,Danima mjesecima izigrava gugle doktora,i uvijek nalazi nadrljekare takozvane,da mu novce izvuku,ali u bolnicu neće,Mjesecima borba sa njim,da pije tablete,,,ali badava,,,Hormoni mu divlji skroz,ima ubrzani rad štitnjače,,,Isušio se kao bakalar,i sad to mi roditelji moramo gledati iz dana u dan,a neće te tablete popit za živu glavu,i to traje evo skoro svi godine,,,Svakom je jasno da to ne može proći ,samo od sebe,samo njemu nije jasno,Ja u potpunosti razumijem ovog čovjeka iz Splita,jer neka djeca se stvarno ne mogu urazumit

    17. 11. 2019,   08:05
  • U jednu ruku je otac u pravu, ako je mali toliko tvrdoglav jedino sto moze je reci mu da se iseli ako ce se tako ponasat.. ali nije mi jasna izjava da ima sve dozvole, kako moze imati A kategoriju koja je potrrbna za ovakav motor sa 19 godina?

    17. 11. 2019,   07:01
  • Dođem na vikend kod svojih u Međimurje i pita me jutros na kavi stari: "Što misliš kolko bi mi trebalo za preodgoj ovog šmrklja? Dva tjedna?" Pitam 2 tjedna?!?!? Vidim da si ostario i omekšao, ćale...

    17. 11. 2019,   07:14