Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković o Vučićevoj izjavi: Što je previše, previše je...

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je također poručio da Hrvatska želi politiku pomirbe, suradnje i dobrosusjedstva zbog čega je bitno suočiti se s prošlošću i utvrditi istinu

Izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio kao veliko pretjerivanje, ustvrdivši pritom kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je "Oluja" okončala okupaciju Hrvatske.

"Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust što je previše, previše je", rekao je Plenković u nedjelju novinarima tijekom dolaska na vojvodin prijem u Alkarske dvore u Sinju, gdje se danas održava 303,. Sinjska alka. 

23 GODINE OD OLUJE Premijer: Mi šaljemo u Srbiju poruke mira, ali želimo i istinu

Premijer je također poručio da Hrvatska želi politiku pomirbe, suradnje i dobrosusjedstva zbog čega je bitno suočiti se s prošlošću i utvrditi istinu.

Izjavu Vučića koji je u subotu navečer u Bačkoj Palanci na središnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe, rekao da je "Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba" ranije su osudili i drugi političari. 

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u nedjelju kako izjave Vučića ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, dok predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić smatra kako je važno i da Milorad Pupovac iskaže svoj stav o toj Vučićevoj izjavi.

ALEKSANDAR VUČIĆ: 'Oluja je motivirana mržnjom prema Srbima, to je pogrom'

Uz premijera Plenkovića na vojvodin prijem došli su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. nakon čega su otišli na Sinjsku alku, vitešku igru, kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću.

Prilikom dolaska u dvore premijer je izjavio da je danas sjajan dan, dodavši da je Kninu bilo dostojanstveno i lijepo uz 23. obljetnicu Oluje, te da je poseban događaj što je došlo izraelsko zrakoplovstvo što je snažan signal partnerstva između Hrvatske i Izraela. Rekao je da je odluka o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova bitno podigla bilateralne odnose dviju zemalja na višu razinu.

 

Komentari (132)
  • Milošević=Vučić Živi u svom svijetu i gotovo. A sad se šepuri i hoće se prikazat ko bogomdani zaštitnik jer zna da će morat prelomit priču o Kosovu.. A tu će opet bit "ceo svet protiv nas.."

    5. 8. 2018,   17:27
  • Vućić je Šešeljev učenik i posilni 90-tih a danas je Pupovčem šef iz sjene a pošto je Pupovac dio vlade može se reči da četnici kontroliraju dio naše vlade! Šta se tu ima filozofirat??? "Državotovorni" HDZ koalira sa likom kojem zapovijeda deklarirani četnik! Stavimo prave stvari u pravi kontekst.

    5. 8. 2018,   17:27
  • Vučić se baš obrukao. Slušam ga i vidim i čujem, ne može složiti rečenicu baš nikako.

    5. 8. 2018,   18:02