Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Predsjednica će u četvrtak razgovarati s Ivanom Penavom

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovarski gradonačelnik kasnije je potvrdio da je tijekom dana više puta razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem o odluci Ustavnoga suda, a premijer mu je rekao da treba zadržati mir i stabilnost

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primit će u četvrtak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu s kojim će razgovarati o primijeni odluke kojom je Ustavni sud odredio da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti, potvrđeno je iz Ureda predsjednice.

Vukovar: Odavanje počasti poginulim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu PRAVA MANJINA Razgovarali Penava i premijer: 'Potrebno je zadržati mir'

Penava je u nedjelju ocijenio kako su dijalog i suradnja građana Vukovara, pripadnika hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na zadovoljavajućoj razini, a da bi svako povećanje opsega prava pogoršalo međunacionalne odnose. Poručio je pritom da u Vukovaru prvo treba riješiti neriješena pitanja iz 1991.

PREDSJEDNIK USTAVOG SUDA Penava je dužan slušati sud, ali nećemo u Vukovar slati policiju

Vukovarski gradonačelnik kasnije je potvrdio da je tijekom dana više puta razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem o odluci Ustavnoga suda, a premijer mu je rekao da treba zadržati mir i stabilnost, te kroz komunikaciju i dijalog pokušavati riješiti pitanje uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je u nedjelju kako od lokalne vlasti u Vukovaru očekuje da provede odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti, te da oko toga ne želi polemizirati s Penavom.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare govorio je o odluci Ustavnog suda O ODLUCI USTAVNOG SUDA Penava: Gdje su ustavna prava za silovane, mučene i ubijene?

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu novinarima da "svi moraju provoditi odluke Ustavnog suda".

 

Komentari (26)
  • ustavne odluke se moraju provoditi. ako neće vlada, na redu je državno odvjetništvo. a penavom i njegovim protivljenjem bi se već trebali baviti i jedni i drugi.

    17. 7. 2019,   14:34
  • opet će se penava povući u mišju rupu kada dobije nalog

    17. 7. 2019,   14:51
  • plenky ga karo(galamia)a precjednica će ga...tješit...

    17. 7. 2019,   15:08