Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

SAD najavio carine od 25 posto na talijansko vino, škotski viski

None Foto: TOM BRENNER

Na popisu za nove carine nalazi se niz europskih proizvoda, među kojima keksi, salame, jogurt i maslac, ali u mnogim slučajevima popis se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja EU-a

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je uvođenje carina od 25 posto na europske proizvode: francuska vina, talijanski sir i škotski viski - poštedjevši talijanska vina, tjesteninu i maslinovo ulje - u znak odmazde zbog nelegalnih europskih subvencija Airbusu, prenose agencije.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavio je popis sa stotinama europskih proizvoda kojima će se nametnuti nove carine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijarda dolara kako bi nadoknadio štetu. Nove carine bi trebale stupiti na snagu 18. listopada.

U.S. President Trump visits a section of the U.S.-Mexico border wall in Otay Mesa TRUMP BJESNI NA TWITTERU 'Demokrati ništa ne rade, samo troše naše vrijeme na sr*nja...'

Na popisu za nove carine nalazi se niz europskih proizvoda, među kojima keksi, salame, jogurt i maslac, ali u mnogim slučajevima popis se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja EU-a, primjerice na njemačku kavu i dijelove za kamere ili britansku vunu i pokrivače, prenosi Reuters.

Washington će također nametnuti carine od 10 posto za europske putničke zrakoplove, što bi moglo pogoditi američke tvrtke koje su ranije naručile Airbuse vrijedne milijarde dolara. Carine međutim neće biti nametnute za europske dijelove za zrakoplove koji se sastavljaju u Airbusovoj tvornici u Alabami, kao ni na europske dijelove za zrakoplove Boeing.

Trump Anti-Vaping Announcement HTIO DISKREDITIRATI PROCES Istraga oko veza s Rusijom: Trump tražio pomoć Australije

SAD neće nametnuti carine od 100 posto ni na jedan proizvod, premda mu odluka WTO-a to omogućuje, kako bi ostavio otvorena vrata za mogući dogovor s Europskom unijom, rekao je jedan američki dužnosnik za dpa. Kako navodi ta agencija, odluka WTO-a uključuje dosad najveći iznos koji je odobren u sklopu takozvane protumjere kako bi se razriješio neki trgovinski spor.

WTO je u srijedu presudio da SAD može nametnuti carine od 7,5 milijardi dolara jer se na toliki iznos procjenjuje šteta koju je pretrpio američki proizvođač zrakoplova Boeing zbog europskih nelegalnih subvencija suparničkom Airbusu. USTR je objavio da će se najveći dio novih carina odnositi na proizvode iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Španjolske.

Former New York City Mayor Rudy Giuliani speaks during a rally to support a leadership  change in Iran outside the U.N. headquarters in New York City SPORNI POZIV Opoziv Trumpa: Giulianiju dva tjedna da preda sve o Ukrajini

Predsjednik Trump je rekao da je presuda WTO-a "velika pobjeda SAD-a", preuzimajući zasluge za sebe premda je proces pred WTO-om počeo prije 15 godina.

Europska unija bi mogla također dobiti pravo da nametne carine SAD-u sljedeće godine, kad bi WTO mogao donijeti odluku da su i američke subvencije Boeingu nelegalne, u sklopu iznimno kompliciranog spora koji dva najveća svjetska proizvođača putničkih zrakoplova vode već godinama.

Komentari (7)
  • Zemlja koja je smislilia globalizaciju,da bi što lakše prodavala svoje proizvode i usluge po cijelom svijetu,nakon što je potućena do nogu u globalizacijskoj utakmici,sada uvodi restrikcije i zapreke..

    3. 10. 2019,   07:25
  • Ovaj se bude zamjerija cjelom svjetu.Sa njim nešto nije uredu.

    3. 10. 2019,   07:56
  • sad bi lipo cila eu tribala odhebat kanarinca i okrenit se tržištu rusije i kine a kanarinac ne...piva...

    3. 10. 2019,   09:44