Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šešelj: Hrvatsku zastavu ćemo i dalje paliti, gaziti i pljuvati...

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 6

Članovi delegacije su čuli kada sam im opsovao majku ustašku. Čuo je i onaj Srbin među njima. Pa, čemu onda ova galama ako smo sve izmislili?, upitao je Šešelj novinare

Svi časni Srbi podržavaju ono što smo uradili jučer, podržavaju što smo zgazili hrvatsku zastavu i što sam opsovao ustašku majku hrvatskoj delegaciji, rekao je Vojislav Šešelj u Beogradu na press konferenciji u četvrtak. 

POGLEDAJTE VIDEO:

SRAMOTA U BEOGRADU Šešelj gazio hrvatsku zastavu: Jandroković prekinuo posjet

- Tu zastavu ćemo i dalje paliti, gaziti i pljuvati jer je to zastava ustaške države - rekao je i dodao kako se zbog njegovog čina u Srbiji digla "kuka i motika". 

EKSKLUZIVNO IZ BEOGRADA Šešelj i njegovi radikali ništa ne rade bez blagoslova Vučića?

- U Srbiji su reagirali predsjednici Republike, Vlade i Narodne skupštine. Predsjednik Republike je rekao da se ne može izvrgavati ruglu zastava niti jedne suverene zemlje, a ja kažem da može jer je pod tom zastavom izvršena agresija na Republiku Srpsku Krajinu, a 200 tisuća Srba je protjerano, a nekoliko tisuća civila je ubijeno. Pod tom zastavom ustaški režim je iz Hrvatske protjerao više od 300 tisuća Srba. Zato se toj zastavi ne može odavati poštovanje i zato ćemo tu zastavu i dalje paliti, pljuvati i gaziti jer je to zastava hrvatske ustaške države - rekao je Šešelj, a prenosi N1

Šešelj je novinarima detaljno opisao tijek incidenta rekavši da je pokušao poderati zastavu ispred Skupštine ali nije uspio, pa je onda bacio zastavu na zemlju i temeljito je izgazio. Bio je iznenađen pitanjima da li se to zaista dogodilo, i kao potencijalne svjedoke naveo pet ili šest radnika osiguranja koji su ga pokušali spriječiti, zatim članove hrvatske delegacije koji su morali čuti njegove uvrede, a također je novinare uputio da od policije zatraže snimku sigurnosne kamere. 

- Pet-šest zaštitara je reagiralo. Vidjeli su nas i otimali zastavu iz naših ruku, hrvali su se s nama. Članovi delegacije su čuli kada sam im opsovao majku ustašku. Čuo je i onaj Srbin među njima. Pa, čemu onda ova galama ako smo sve izmislili? Bilo bi izvanredno da smo izmislili, a budale nasjele, ali nismo... Zašto su se onda vratili u Zagreb, samo zbog našeg priopćenja? Nevjerojatno mi je da sumnjate da se dogodilo, ali efekt je solidan sve i da nije bilo ništa - rekao je Šešelj, javlja B92.

Dodao je kako ne zna hoće li se protiv njega pokrenuti kakav postupak.

Šešelj smatra da policija nema osnova zabraniti najavljeni miting radikala 6. svibnja u Hrtkovcima. - Skup je uredno prijavljen, imat ćemo redarsku službu i to će biti miran politički skup. Đurđevdanski radikalski uranak... Kao što je miran skup bio i 1992. godine, ni tada nije bilo incidenata. Nema razloga za zabranu - rekao je Šešelj. Zanimljivo, skup je zakazan na 26. godišnjicu mitinga nakon kojeg je uslijedilo iseljavanje Hrvata iz tog vojvođanskog sela, za što je Šešelj nedavno osuđen u Haagu na deset godina zatvora. 

Odgovarajući na pitanje očekuje li da mu nakon te presude oduzmu mandat u republičkom parlamentu, Šešelj je rekao da ne vidi razlog za to, s obzirom na to da je on tu kaznu već odslužio i da se to na njega ne odnosi. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

SJEDNICA VLADE Plenković: Očekujemo da Srbija oštro osudi ponašanje Šešelja

Podsjetimo, prema priopćenju koje je poslala Šešeljeva stranka, on je u srijedu u Beogradu gazio hrvatsku zastavu, no to nitko nije vidio. 

EK: Šešeljev ispad izraz nepoštovanja prema instituciji koja predstavlja građane

Inicident koji je u srijedu u Skupštini Srbije izazvao srbijanski zastupnik i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj ne bi trebao imati mjesta u demokratskim institucijama i predstavlja izraz nepoštovanja prema insitituciji koja predstavlja građane, ocijenila je u četvrtak Europska komisija.

 "Ono što smo jučer vidjeli ne pripada demokratskim institucijama. To je nepoštovanje prema institucijama koje predstavljaju građane i prema svima onima koji rade na dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj suradnji i pomirbi", izjavio je glasnogovornik Komisije Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, odgovarajući na novinarski upit da komentira jučerašnji incident u Beogradu.
 Srbijanski zastupnik i osuđeni ratni zločinac Šešelj gazio je u Skupštini Srbije hrvatsku zastavu i vrijeđao saborsko izaslanstvo koje je zbog toga prekinulo planirani dvodnevni boravak u Srbiji.

Gordan Jandroković, prvi predsjednik Sabora u povijesti koji je posjetio Srbiju, rekao je da nije imao drugog izbora nego vratiti se "jer smo htjeli zaštititi dignitet hrvatske države".

Komentari (280)
  • Dobro je, dosta više s tim Šešeljem. Okrenimo stranicu gdje se piše o Ovršnom ustanku i prosvjedu protiv FINE!

    19. 4. 2018,   13:21
  • Znaš kad takav lik izjavi 'Vladimir Vladimirovič Putin je moj najomiljeniji političar. Živela majka Rusija.' To dovoljno govori o Putinu i o tome koliko Putin dobra može donijet Hrvatskoj. Nevjerojatno je da su Hrvati rusofili i putinofili, a taj isti čovjek izjavio da je 'Hrvatska nastala na zločinačkoj Oluji, etčničkom čišćenju'. Šešelj je lakmus papir za ono što je dobro i loše za Hrvatsku. On sve gleda kroz prizmu politike. Ne voli engleski jezik jer se njim služe protivnici Srbije. Znači sve mu se svodi na politiku. Ono što on voli sigurno ne može biti dobro za Hrvatsku. A kamoli ono što obožava (Putina). Da se Putina pitalo Hrvatska bi odavno bila dio velike srbije. Srećom nešto se pitalo i Amerikance. One iste Amerikance koje dosta Hrvata sad mrzi. A dobri su bili kad nam je trebala nezavisnost. Kako ljudi ne razumiju, ako zagusti, neće Rus i Putin stat za Hrvatsku, stat će Ameri. Mi smo zapadni blok, Srbija pripada istočnom. To rusofilstvo kod Hrvata nikad nisam razumio. Nema logike u našem narodu. Pernar se divi Putinu a Živi zid bi u Rusiji mogao dobit samo pendrecima. Njegova stranka u Rusiji ne bi mogla postojati. Hrvatski mentalitet je teški paradoks

    19. 4. 2018,   13:27
  • Svi Hrvati ti se poseru na taj čiravi nos, i malo niže...!

    19. 4. 2018,   14:44