Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U 9 kovčega Moškov je čuvao 315 kilograma ustaškog zlata

Budući da su za zlato znali pukovnik Frane Šarić i Marko Čavić, teško je reći kakva mu je bila sudbina nakon uhićenja generala Moškova. Izvori upućuju na to da je u trošenju tog zlata sudjelovao i Pavelić...

Knjiga "Ispovijed iz pakla: uspon i pad Ante Pavelića" u rekordnom se roku rasprodala. Doslovce je razgrabljena za samo dva tjedna pa su 24sata tiskala i drugo izdanje koje se ovih dana nalazi u knjižarama i na kioscima.  Okosnicu knjige čini dosad zatajena ispovijed Ante Moškova, zapovjednika Pavelićevog tjelesnog zdruga, pripadnika prve ustaške emigracije iz Italije i nesuđenog Pavelićevog zeta, u kojeg je fatalno bila zaljubljena Višnja Pavelić, kćer Poglavnika NDH. Zbog velikog zanimanja čitatelja, ekskluzivno donosimo izvatke iz ovog publicističkog bestselera u pet nastavaka.

Zatvoreni šef PTS-a Ante Moškov je – čini se -  u zatvoru odlučio ispričati sve što je znao, a što ga ne kompromitira.  Dakle, skoro sve. „Čarobnjaci iz Ozne“, naravno, nisu znali baš sve i nisu mogli posve lako proniknuti u  mudro smišljen splet poluistina i preskočenih stvari. Moškov, recimo, vrlo škrto priča o Luburiću, svom prijatelju, znajući da bi ga to snažno kompromitiralo.

Ante Pavelic und Ustascha-Jugend / Foto | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

On ne kupuje – barem se tako čini – naklonost svojih sudaca time što će im reći sve – odnosno, skoro sve  -  tajne njihova dojučerašnjeg smrtnog neprijatelja. On, naizgled,  čini nešto drugo:  propituje smisao svoje žrtve, opravdanost svoga životnog puta što može djelovati i kao iskreno pokajanje. A kako je riječ o čovjeku bez groba,  čovjeku bez presude, možemo ostaviti otvorenim i druge mogućnosti. Prije rata i emigracije, Moškov je naginjao HSS-u, nije bio ekstremist.

Vjekoslav Luburić napisat će u emigraciji   kako su  on i Moškov došli u Zagreb jer su "htjeli čuvati hrvatskog vođu dr Vladka Mačeka, da ga Srbi ne ubiju kao Radića"  i da su se nadali "da će Prilaz, kako smo zvali simbolički cijeli onaj prostor  (na adresi u Prilazu stanuje Maček, a u blizini je neko vrijeme, u istoj ulici, i Miroslav Krleža) pretvoriti u Glavni stan hrvatske revolucije, u Glavni stožer jedne mladosti koja je bila zrela za oružje i borbu". Luburić  će Moškova opisati kao socijalista i ljevičara u ustaškom pokretu, koji se nakon stvaranja države kanio posvetiti borbi za prava radnika i seljaka, te sirotinje uopće.

Nacionalist i komunist

U tom je smislu Moškov prije rata bio prijatelj i sa Šimom Balenom, koji je u zatvor u Mitrovici otišao kao hrvatski nacionalist, a iz nje izašao kao komunist. Možda je Balen nakon rata – bio je tad važan čovjek - pomogao Moškovu? Konačno, baš je Balen napisao knjigu  o Pavelićevom zlatu, a najdragocjeniji izvor za to zlato bio je baš Moškov, koji je o njemu najviše znao, jer je sam sudjelovao u njegovu čuvanju i sakrivanju… Moškov je, naime,  kod sebe čuvao dio ustaškog zlata, u  „ 9 sandučića dimenzija 30 x 20 x 12 cm, po 35 kg zlata u svakom sandučiću, prema riječima B. Kavrana  odnosno otprilike 22 kg po procjeni Jere Jareba“ a znao je i gdje je drugo zlato, kojega nije bilo malo.

„Dio novca (Moškov je) potrošio i za svoje potrebe u Italiji, a preostalo je ostalo zakopano pokraj Radstadta“ piše Ivica Hrastović sa Hrvatskog vojnog učilišta u znanstvenom radu o Moškovu, pa nastavlja: „O tom zlatu izjasnio se i Luburić. On je zapisao da "nastojanje Ante Moškova da spasi dio hrvatskog zlata i stvori privredna poduzeća koja  bi financirala rad, dokazuje kompetenciju jednog vojnika, koji gleda realno i računa kao dobar strateg na dulji rok. Kamo sreće da su ta poduzeća stvorena i da su poduzeti i drugi koraci sa strane onih koji su za to bili pozvani.

Pavelic, Ante, 14.9.1889 - 28.12.1959, Croatian politician, head of state of Croatia 10.4.1941 - May 1945, during a parade at Ka FELJTON: ISPOVIJED IZ PAKLA Šef Glavnog stana poglavnika Ante Pavelića bio je Srbin...

Englezi ili Jugoslaveni

Budući da su za zlato još znali pukovnik Frane Šarić i Marko Čavić, teško je reći kakva mu je bila sudbina nakon uhićenja generala Moškova, ali je moguć dvostruki rasplet: ili su Englezi prisilili Šarića  da im kaže sve što zna o zlatu u vrijeme kada su  on i Moškov bili u zatvoru (Šarić je izašao iz zatvora bez objašnjenja, a Moškov je izručen jugoslavenskim vlastima) pa su ga pronašli i uzeli, ili su zlato kraj Radstadta iskopali Šarić ili Čavić, ili zajedno ili s još nekim, i s njim otputovali za Argentinu između prosinca 1946. i ožujka 1947. dok je A. Moškov bio u zatvoru i još uvijek se nadao da neće biti izručen. Određeni izvori  upućuju na to da je u trošenju tog zlata sudjelovao i Pavelić. 

Izdaja u Veneciji

U svakom slučaju, kada je riječ o zlatu NDH možemo se složiti s mišljenjem Jere Jareba kada kaže: "Jedno je sigurno, sve zlato, dragulji i strana valuta završili su u rukama izbjeglih Hrvata koji su to potrošili. Jedino je filatelistička zbirka Ravnateljstva pošta u Zagrebu završila u rukama stranaca. Moškov je pretpostavljao da je u Veneciji, listopada 1946. godine, uhićen zato što su ga izdali neistomišljenici iz ustaške hrvatske emigracije. S obzirom na ukupne okolnosti među emigrantima i na probleme vezane za zlato, to je vrlo vjerojatno….“

Tema: Feljtoni

Komentari (202)
  • Moj pokojni djed(to jest streljan 45go jer je bija u ustaškoj vladi)reka je mojoj baki da je Pavelić zlado posla van i da je sa njim pobega.A sve ovo što se piše i priča ja ne vjerujem.Jer Pavelić je dobro osigura sebe i svoju obitelj.Izdajnik Hrvatskog naroda.

    29. 10. 2019,   07:11
  • Mene više zanima gdje je završilo zlato koje smo dobili sukcesijskim dogovorom. Opće je poznato da su dio toga preuzeli SKH kadrovi na početku rapspada RH . Navodno svaki od delegiranih u vrijednosti 5 milijuna DEM ili USD.

    29. 10. 2019,   09:20
  • Pokrao zlato a radio kao zidar da preživi. Ova komunistička koljačka istoriografija pisana hrvatskom krvlju može biti smatrana istinom samo od strane potpunih mentola

    29. 10. 2019,   14:24