Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Xi Jinping: Moramo izgraditi otvorenu svjetsku ekonomiju

None Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Svojom vanjskom politikom kineski predsjednik Xi nastoji obnoviti drevni Put svile te kroz goleme investicijske projekte u pomorski, željeznički i cestovni promet povezati Aziju s Europom i Afrikom

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u subotu na desetke svjetskih čelnika da odbace protekcionizam te da se pridruže njegovom globalnom infrastrukturnom projektu 'Jedan pojas, jedan put' (BRI), pokušavajući istovremeno otkloniti sumnje i podozrivost prema stotinama milijardi dolara vrijednoj inicijativi.

Obraćajući se čelnicima iz 37 zemalja Europe, Afrike, Azije i Latinske Amerike, Xi je tim pozivom otvorio posljednji dan trodnevnog foruma.

FILE PHOTO: China's President Xi Jinping arrives for the opening ceremony of B20 Summit ahead of G20 Summit, in Hangzhou 'MORA BITI ZELEN I ODRŽIV' Kineski predsjednik Xi Jinping predstavio projekt Pojas i put

- Moramo izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo i odbaciti protekcionizam - kazao je Xi svjetskim čelnicima, među kojima su ruski predsjednik Vladimir Putin, talijanski premijer Giuseppe Conte i pakistanski čelnik Imran Khan.

Svojom osobno osmišljenom vanjskom politikom kineski predsjednik Xi nastoji obnoviti drevni Put svile te kroz goleme investicijske projekte u pomorski, željeznički i cestovni promet povezati Aziju s Europom i Afrikom. Projekte vrijedne više stotina milijardi američkih dolara financirale bi kineske banke.

- Moramo potaknuti sudjelovanje što više zemalja i kompanija i tako širiti zajedničke interese - poručio je Xi.

PRUGA, KANTRIDA, ULJANIK... Kina radi, a Hrvatska se gradi: Jesu li realna obećanja Vlade?

Kritičari kineske inicijative tvrde pak da je stvarna namjera Pekinga pojačati svoj globalni utjecaj te da je BRI prožet netransparentnim ugovorima koji idu na ruke kineskim tvrtkama, da se njime zemlje tjeraju u dužničku krizu i da se nanosi golema šteta okolišu.

Najviše kritika dolazi iz SAD-a, Indije i nekih europskih zemalja.

Do sada su od te inicijative najviše koristi imale kineske kompanije i radnici, s obzirom da Kina financira izgradnju infrastrukture u zemljama u razvoju.

SASTANAK NA VRHU Predsjednica i kineski premijer: Važna suradnja Azije i Europe

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je nedavno novinarima da inicijativa 'Jedan pojas, jedan put' donosi stvarne koristi zemljama sudionicama.

- Taj partnerski odnos nije geopolitičko sredstvo nego platforma za suradnju - rekao je.

Komentari (3)
  • Kaze lik čija je ekonomija zatvorena za sve izvanka

    27. 4. 2019,   11:38
  • danas su stupile na snagu i neke kanadske carine koje se prvenstveno ticu uvoza celika iz kine (izvor reuters), a kanada kao sto znamo ima vladu (lijevog) centra, koja se protivi protekcionizmu, otvorena je, podrzava globalizaciju - dakle sve suprotno od trumpa (a clanak je indirektna kritika SAD-a, kao i obicno), a svejedno uvode carine. Razlog za to je vrlo jednostavan: kina jedno govori, a drugo radi, njihovo trziste je zatvorenije za zapad nego obratno, njihove carine su vise nego zapadne itd, a stalno se nekako prikazuju kao zrtve, a naivni ljudi u to vjeruju (prvenstveno jer se ne slazu s vanjskom politikom SAD-a, sto je njihovo pravo, ali ta prica nije direktno povezana s trgovinskim odnosima s kinom i nerealno je povezivati te dvije stvari, a bas na tome kina kapitalizira kad je u pitanju javno misljenje, prvenstveno u zapadnim zemljama)...

    27. 4. 2019,   12:10