Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fantela i Marenić poput braće: Već 15 godina žive zajedno...

None Foto: BENOIT TESSIER

Regata za medalje je zbog manjka vjetra odgođena za jedan dan, no ništa nije moglo zaustaviti Šimu Fantelu i Igora Marenića da osvoje prvo olimpijsko zlato za hrvatsko jedrenje u povijesti

Višestruki su prvaci Europe i svijeta, imaju mnoge medalje s raznih natjecanja, samo im je nedostajala olimpijska. Sad su uzeli i nju.

Šime Fantela i Igor Marenić znaju se više od pola života. Mnogi ih smatraju zadarskom kombinacijom, ali...

- Zadar mi je drugi dom, tamo sam već 15 godina, ali mi je uvijek drago kad se istakne da sam s Cresa - kaže Igor.

- On se s 15 godina doselio u Zadar, sad imamo 30. Išli smo u isti razred u Gimnaziji Vladimira Nazora. Kad smo otišli u Zagreb na faks, bili smo u istoj sobi u Domu ‘Stjepan Radić’, a kad smo se vratili, živio je kod mene u Zadru. Imam brata Mihovila, ali i Igor mi je poput brata - kaže kormilar Fantela.

Upoznali su se kao klinci, vršnjaci u početničkoj klasi Optimist i kolege u reprezentaciji. Već tada, dok je Marenić dolazio na pripreme u Zadar, postali su vrlo dobri prijatelji. Tako su se upoznali i njihovi roditelji, pa su Igorovi ipak pustili sina u Zadar jer su znali kod koga će biti.

- Kad smo završili s Optimistom, odlučili smo da je zajednički nastavak u klasi 470 najbolja ideja. Od tada smo svašta prošli zajedno, imali smo kombi kojim smo prešli 450.000 km, u njemu smo kuhali, spavali, ponekad i 40 dana u komadu, kad smo spajali natjecanja... Prije dvije godine na povratku iz Bilbaa je ‘prdnuo’, pa nam je HOO omogućio novi, koji može ići i 120 na sat, a ne 70. Bolji je, olakšava nam život, ali žao nam je starog jer su za njega vezane brojne uspomene - prisjeća se Šime.

Velesile poput Australaca i Engleza dobivaju po 50 brodova na godinu, a oprema je tvornička, posebno napravljena za svakog jedriličara.

Voljeli bi imati bolju logistiku, ali ne bune se. Nikad nisu računali koliko su vremena proveli zajedno na brodu, ali...

- Imamo desetak regata na godinu, koje traju po sedam dana, pripreme za te regate, treninzi tijekom cijele godine, pa kondicijski treninzi s Edijem Stipićem... Tko će to izračunati?!

A i izvan jedrenja odlično se slažu.

- Imamo iste prijatelje iz gimnazije, volimo more i planine... Privatno se nemamo o čemu svađati, jedino bude poneka trzavica na moru ako nešto ne ide kako smo planirali, ali to je normalno i sportski. Ali nakon ovakvih natjecanja ipak se želimo malo odmoriti jedan od drugoga pa on ode doma na Cres - kaže Fantela.

Iako već dugo spadaju među najuspješnije hrvatske sportaše, malo ljudi zna za njih.

- Jedrenje nije baš popularan sport, ali mi se trudimo rezultatima i zalaganjem pokazati novim generacijama njegov potencijal i ljepotu.

*Na tvrdnje da su Fantela i Marenić sami financirali kupnju borda kojim su jedrili u Rio de Janeiru reagirao je HOO, a njihov demantij donosimo vam u cijelosti. 

'Troškove kupnje broda koji se spominje u članku Šimi Fanteli i Igoru Mareniću u potpunosti je refundirao Hrvatski olimpijski odbor, kao što je podmirio i troškove kupnje svih jedrilica na kojima se hrvatski jedriličari natječu na Olimpijskim igrama u Riju.

Osim toga, Hrvatski olimpijski odbor snosi troškove smještaja te prehrane ne samo Šime Fantele i Igora Marenića već i svih ostalih hrvatskih jedriličara-olimpijaca na Igrama.'

 

Tema: Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016.

Komentari (58)
  • Tužna priča o našim "malim" i nezanimljivim sportovima koji redovito donose hrpu medalja.

    18. 8. 2016,   18:49
  • Pa zar će opet ovi naši kvazi političari uzeti trenutke sreće ovim junacima koji moraju uz pomoć obitelji sami kupovati jedrilice,sami si kuhati i sve ostalo. Da se mene pita na dočeku i veselju trebaju biti samo oni koji stoje iza ovakvih junaka koji su ponos Hrvatske.Zato Band---ći i drugi ostanite taj dan kod kuće a Pleso neka okupiraju obitelji,prijatelji i istinski navijači.

    18. 8. 2016,   19:53
  • glavno da se lova baca na usrani nogomet koji hurcu ne vrijedi

    18. 8. 2016,   19:01