Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ministar Božinović tvrdi: Slučaj Žalac je sad u rukama DORH-a

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Govoreći o slučaju prometne nezgode ministrice Gabrijele Žalac, ministar unutarnjih poslova Božinović je rekao da je policija sve odradila prema pravilima struke

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u srijedu da Hrvatska štiti svoje granice poput svake zemlje na svijetu, a govoreći o raspletu slučaju ministrice Gabrijele Žalac koja je bez valjane vozačke dozvole automobilom udarila dijete kazao je da je sve u rukama Državnog odvjetništva.

- Ako neka od europskih zemalja želi ilegalne migrante, mi možemo kao 2015. otvoriti koridor i propustiti ih. No znamo da to nije tako, da ih Njemačka ili Austrija primjerice ne žele, da su Slovenija i Mađarska podigle žice. Svaka država na svijetu štiti svoje granice pa tako i Hrvatska i nećemo dopustiti ilegalne migracije, kazao je Božinović gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

JANDROKOVIĆ: 'Ministrica Žalac nije trebala podnijeti neopozivu ostavku'

Govoreći o izvješću Amnesty Internationala u kojem se Hrvatsku, ali i druge zemlje optužuje za nasilje nad migrantima, Božinović je odbacio takve optužbe. Podsjetio je i da je MUP odmah odgovorio na izvješće Amnesty Internationala.

AMNESTY INTERNATIONAL TVRDI 'Hrvatska policija protjeruje migrante i fizički ih zlostavlja'

- Kad se utvrde nepravilnosti ili  neprihvatljivo ponašanje poput slučaja policajaca koji su migrante 'poučavali' nogometnom navijanju, to se sankcionira. Mladi policajac promptno je udaljen iz službe, a druga dvojica su pod disciplinskim postupkom. S druge strane, ima dosta primjera u kojima hrvatski policajci pomažu migrantima, poput slučaja teško ozlijeđenog migranta kojeg su policajci spasili na nepristupačnom terenu i koji se sada nalazi na bolničkom liječenju, rekao je ministar.

Daljnji razvoj slučaja ministrice Žalac je u rukama Državnog odvjetništva

Govoreći o slučaju prometne nezgode ministrice Žalac, Božinović je rekao da je policija sve odradila prema pravilima struke. Županijska državna odvjetnica je izašla na teren, policija je predala svoje izvješće odvjetništvu koje može tražiti i dodatna vještačenja. Unatoč tezama koje se pojavljuju u medijskom prostoru, policija ne može u pojedinom slučaju podnijeti kaznenu prijavu ako za to nema elemenata, dodao je.

ISTRAŽIVANJE: Žalac je trebala dati ostavku, a premijer ju je trebao prihvatiti

- Tražio sam izvješća o sličnim slučajevima kad je riječ o naletu vozila i teških ozljedama pješaka i dobio sam dosta primjera gdje policija nije podnijela kaznenu prijavu jer za to u konkretnom slučaju nije našla elemenata. Daljnji razvoj slučaja ministrice Žalac je u rukama Odvjetništva - kazao je Božinović.

Na pitanje novinarke vrijedi li mu vozačka dozvola, rekao je da je novu izvadio unatrag par godina. Ministar je iznio podatak da je samo ove godine 1759 osoba prekršajno kažnjeno za vožnju bez valjane vozačke dozvole, a godišnje je to prosječno više od 13.000 ljudi.

'Nakon promjene propisa slučajevi poput onoga novinarke Klancir neće se više događati'

Odgovarajući na pitanje o slučaju novinarke Đurđice Klancir ministar je kazao da će se promijeniti zakon i pravilnik o policijskom postupanju. Ubuduće, kod privatne tužbe, utvrđivanje identiteta terenskom provjerom bit će moguće samo na zahtjev i po nalogu tijela koje rukovodi postupkom, primjerice suda. Time se ni slučajevi poput ovoga gospođe Klancir, bez obzira na zakonitost postupanja, više neće događati i otklonit će se dvojbe. Policajci u svom postupanju trebaju imati čvrst i jasan okvir. Svaka pravna nejasnoća ili nedorečenost otežava rad policiji, naglasio je Božinović.

MUP: 'U nesreći u kojoj je sudjelovala Žalac nema kaznenog djela'

U emisiji je bilo riječi i o prijetnjama novinarima, a ministar je istaknuo da nitko ne smije biti izložen prijetnjama zbog svoga posla te dodao da je od 20 slučajeva prijetnji novinarima njih 15 riješeno, a ostali se istražuju.

Govoreći o novom Zakonu o prometu, ministar Božinović je istaknuo da su drakonske kazne predviđene za one koji drakonski krše zakon, ponajprije recidiviste. Preventiva je važna, kazao je ministar, a dobra preventiva je i svijest da će teško kršenje propisa biti kažnjeno, rekao je ministar govoreći o mjeri privremenog oduzimanja vozila i ostalim najtežim kaznama.

'MALENA JE DOBRO' Djevojčici koju je udarila autom ministrica Žalac dala krunicu

Što se tiče MUP-a, novi Zakon je spreman, slijedi još jedno mišljenje ostalih resora i potom odluka Vlade te saborska procedura, zaključio je Božinović.

 

Komentiraj, znaš da želiš!