Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Noćno spašavanje na Velebitu: Dvojac otišao gore bez opreme

None Foto: HGSS Zadar

HGSS je u svojem priopćenju ponovno apelirao na sve posjetitelje planina da se dobro informiraju o mjestu gdje žele ići, da prate vremensku prognozu i ponesu adekvatnu opremu

HGSS i ovaj je vikend bio u akciji spašavanja. Pripadnici HGGS Službe Zadar u subotu su oko 21.45 sati dobili dojavu o dvoje planinara koji su zapeli pod grebenom Crnopca, najvišeg vrha južnog Velebita. 

Dvoje planinara krenuli su ranije toga dana iz pravca Prezida preko vrha i grebena Crnopca prema  planinarskom skloništu Crnopac, javlja HGSS. No nisu računali da će ih na sjevernoj padini dočekati zaleđena staza pod snijegom i opasan silazak

POZLILO MU HGSS-ovci spasili planinara na najvišem vrhu Južne Amerike

Dvojac nije bio opremljen za planinarenje po zimskim uvjetima i pokušavali su naći lakši put prema domu, no ubrzo su zaključili da je jedina opcija pozvati u pomoć HGSS.

Sedmeročlani tim spašavatelja krenuo je iz Zadra u 22 sata, terencima su stigli do donjeg parkinga na cesti prema Crnopcu odakle su nastavili pješke prema Velikom Batu, gdje su se nalazili unesrećeni planinari. Teren je bio jako zahtjevan za kretanje, jer je na dijelovima staze snijeg što je otežalo pristup i silazak s unesrećenima, pišu u priopćenju na stranicama HGSS.

Do planinara su stigli oko 1.45 sati, i otpočeli akciju spašavanja. Jedan planinar je već bio u dosta lošem stanju, iscrpljen i vidno pod stresom, pa je ekipa HGSS-a na svakoj strmini spuštala navezanu, služeći se gelenderima, sidrištima i izradom stepenica u ledu.

Do planinarskog skloništa Crnopac stigli su oko 4.45 sati, gdje se dvoje spašenih planinara ostalo okrijepiti i odmoriti, a spašavatelji su krenuli prema Zadru. 

ŠVICA KRAJ OTOČCA Drvo palo na njega: HGSS-ovci ga spašavali, teško je ozlijeđen

U 10 sati ujutro planinari javljaju da su u dobrom stanju i da kreću prema svom vozilu. Time se završila još jedna fizički izuzetno teška akcija spašavanja HGSS-a.

HGSS je u svojem priopćenju ponovno apelirao na sve posjetitelje planina da se dobro informiraju o mjestu gdje žele ići, da prate vremensku prognozu i ponesu adekvatnu opremu. Jednako tako, da planiraju izlete u skladu sa svojim znanjem i iskustvom i da bez odgađanja zovu pomoć ako smatraju da im je potrebna.
 

Tema: Hrvatska

Komentari (17)
  • Iznenadio ih led i snijeg na velebitu...to je isto kao da te na moru iznenadi veliki val...

    4. 3. 2019,   09:06
  • Krajnje je vrijeme da država poduzme nešto po ovakvom i sličnim primjerima gdje HGSS mora intervenirati isključivo zbog nebrige pojedinaca koji, ne samo da sebe dovode u život opasne situacije, već i druge, naravno i pripadnike HGSS-a. Trebalo bi takve odmah po spašavanju privesti sudcu za prekršaje i na licu mjesta odrediti visoku novčanu kaznu, kao i plačanje kompletnog troška spašavanja ! Za mene je to isto kao kad pijanac sjedne za upravljač vozila i neodgovorno se uputi u vožnju. Policija treba takve (nazovi) "planinare" odmah po spašavanju i zbrinjavanju privesti sucu koji bi masno odredio kaznu, pa da se u buduce svi koji se upuste u slicnu avanturu (pogotovo turisti koji sa japankama pokusavaju planinariti) prije podhvata zamisle. Bolje proračun puniti sa novcem od ovakvih tipova a ne od bakice koja je pekla rakiju (za koju je imala dozvolu). Pljuc!

    4. 3. 2019,   09:23
  • zabrijali da je kolovoz

    4. 3. 2019,   09:51