Obavijesti

News

Komentari 75

Zagrebački Manhattan: Bandić otkrio što je potpisao u Dubaiju

Zagrebački Manhattan: Bandić otkrio što je potpisao u Dubaiju
1

Na stranicama Grada Zagreba objavljen je Memorandum o razumijevanju o projektu Zagreb City koji je gradonačelnik Milan Bandić potpisao sa tvrtkom Eagle Hills iza koje stoji arapski investitori

VIDEO

Grad Zagreb je napokon, nakon mjeseci iščekivanja i pritiska novinara, na svojim stranicama objavio dugoiščekivani Memorandum o razumijevanju, što znači da građani od danas mogu vidjeti što je gradonačelnik Milan Bandić u ožujku potpisao u Dubaiju s emiratskom tvrtkom Eagle Hills.

Memorandum od 22 stranice vidjela je nekolicina ljudi na 15 minuta, a i to na inzistiranje i nalog gradskih zastupnika. Svako fotografiranje, snimanje ili prepisivanje bilo je strogo zabranjeno. Tada su to odbili i najavili da će na sljedećoj sjednici Gradske skupštine tražiti javnu objavu memoranduma. Sada je isti dostupan na stranicama Grada Zagreba.

Ne žele zagrebački Manhattan: Prosvjed protiv izmjena GUP-a
Ne žele zagrebački Manhattan: Prosvjed protiv izmjena GUP-a

Vijećnica Mjesnog odbora Siget Gordana Pasanec prije par dana je kazala kako u njemu piše da će vještaci Eagle Hillsa obaviti procjenu vrijednosti zemljišta i zatim od Grada otkupiti svoj udio. 

- Praktički postaju vlasnici zemljišta - poručila je Pasanec.

'Zagrebački Manhattan je već sada naš strateški projekt...'
'Zagrebački Manhattan je već sada naš strateški projekt...'

Projekt Zagreb na Savi se tako, prema Memorandumu, odnosi se na područje današnjeg Velesajma, Hipodroma i igrališta NK Lokomotiva. Za taj prostor od 1,1 milijuna kvadrata Grad treba pripremiti prostorno-plansku dokumentaciju, u roku od osam mjeseci od potpisivanja ugovora plus dodatnih šest mjeseci. 'Tako mi u Gradskoj upravi vidimo 'Zagreb City', piše između ostalog u tekstu.

Memorandum o Razumijevanju ... by Kristina Trupeljak on Scribd

Grad treba pripremiti zemljište koje će biti bez ikakvih objekata i temelja, osim onih koji su zaštićeni zakonom. Vjeruje se da se to odnosi na zaštićene objekte na Velesajmu, što znači da ostalo Grad mora ukloniti sam, porušiti sve objekte na Velesajmu, NK Lokomotive i Hipodroma koji nisu zaštićeni kao pojedini paviljoni na Velesajmu.

Ovo je zagrebački Manhattan? 'Oni žele srušiti tri spomenika'
Ovo je zagrebački Manhattan? 'Oni žele srušiti tri spomenika'

Grad se također obavezuje osigurati svu potrebnu infrastrukturu i do zemljišta te neprekinutu opskrbu plinom, vodom, telekomunikacijskim uslugama.

Bandić nakon velikog pritiska konačno objavio Memorandum

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević  istaknuo je u utorak kako je gradonačelnik Bandić nakon velikog pritiska novinara, javnosti i oporbe konačno objavio Memorandum o razumijevanju koji je potpisao s tvrtkom Eagle Hills za 'Zagrebački Manhattan'.

Tomašević je na svom Facebook profilu napisao kako je Bandić to učinio samo dan prije sjednice Gradske skupštine na čijem je predloženom dnevnom redu njihova točka, Kluba zastupnika lijevog bloka, prema kojoj bi se Bandića zadužilo da gradskim zastupnicima podnese izvješće o realizaciji projekta 'Zagrebački Manhattan', a to izvješće bi sadržavalo i Memorandum.

- Najavio sam još prošli tjedan nakon što smo ih 'stisnuli' na skupštinskim odborima da će Gradska uprava to morati objaviti prije ili kasnije i to se upravo dogodilo, istaknuo je Tomašević.

Rekao je kako se gradski zastupnici Kluba lijevog bloka nisu dali ponižavati prošli petak kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 'arbitrarno odlučio, bez ikakvog zakonskog uporišta, da gradski zastupnici mogu vidjeti Memorandum na samo 15 minuta bez ikakvog zapisivanja'. 

Tomašević je zahvalio Danki Derifaj i svim drugim novinarima koji su inzistirali na odgovorima, udrugama koje su prema Zakonu o pravu na pristup informacijama tražile Memorandum i stotinama građana koji su svojim zahtjevima za uvid proteklih dana vršili pritisak na Gradsku upravu. 

- A sad detaljna analiza Memoranduma i idemo u daljnju borbu, poručio je Tomašević. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...